Video: Verschillende kwaliteit ruwvoerkuilen
Robin Groen is onze nieuwste aanwinst op deze website! Robin woont en werkt in Arriën, een plaatsje nabij het Overijsselse Ommen. Zijn ouders melken 70 tot 80 koeien op zo’n 50 hectare. Robin is 18 en volgt op het Zonecollege niveau 4 richting Veehouderij. Hij zit in het laatste jaar en twijfelt nog aan wat hij zal gaan doen ná deze opleiding; op kamers in Dronten of een jaar thuiswerken met iets heel anders ernaast? Robin heeft twee oudere zussen die een andere richting kozen; zijn jongere zusje is nog zo jong dat zij nog geen idee heeft wat ze wil doen.
Robin is gek op het leven op de boerderij en vindt het vooral ook heel prettig om eigen baas te zijn en daarmee dus zelf de dagen in te delen. Of dit ook zal meespelen in de keuze die hij straks zal maken? Gaat hij echt boer worden, blijft hij in de landbouw? Wij zijn benieuwd naar de toekomst van deze vloggende jonge boer, en zullen Robin dus nauwgezet volgen!
Geerke, Rhodee, Robin, Michelle en nóg een Robin zijn jonge vloggers, boeren in de dop. Hoe krijgt de toekomst van deze studenten vorm? Elke vrijdag verschijnt een vlog op deze website. De jeugd laat zien waar ze werken. Wat maken ze mee? Wat beweegt deze toekomstige boeren? Nemen zij het bedrijf van hun ouders over? En waarom wel of niet?
De anderen
Robin Toonen komt van oorsprong uit Brabant maar verhuisde mee met het bedrijf van zijn ouders en oom, naar het Groninger Oldambt. De 20-jarige student zit in het tweede jaar en koos voor de opleiding Bedrijfskunde en Agrifoodbusiness aan de Hogeschool. In Oldambt bestaat de boerderij uit 400 melkkoeien en een vleesvarkens-, zeugen en akkerbouwtak. Hij wil op termijn graag het bedrijf overnemen. „Zelf wil ik graag zien wat de sector nog meer te bieden heeft, ook in het buitenland.” Dat biedt de bezoeker van deze website mooi de mogelijkheid om mee te kijken!
Geerke Sleurink zit in het derde leerjaar. Zij is 20 en woont op het praktijkbedrijf van de Agrarische Hogeschool in Dronten. Geerke doet de opleiding Dier- en Veehouderij. De Overijsselse student uit Steenwijkerwold is verknocht aan koeien. Zij groeide op op een melkveebedrijf met 100 melkkoeien. Bijna alle werk inclusief landwerk wordt er zelf gedaan. Na de opleiding wil Geerke graag haar passie, kennis en ervaring delen binnen de sector. „Diergezondheid en fokkerij zijn gebieden die mij aanspreken. Denk aan een rol als (onafhankelijk) adviseur of in het onderwijs. Ik zou dit graag combineren met een eigen melkveebedrijf, hoewel ik het bedrijf thuis niet kan overnemen.” Geerke vervolgt: „Als boerin sta je dichtbij de natuur en aan het begin van een lange voedselketen. Hoe mooi is het om hier verantwoordelijk voor te mogen zijn! De combinatie om tussen de koeien te staan én met de trekker op het land te zijn, vind ik geweldig. Ik vind het belangrijk om transparant te zijn naar de buitenwereld.” Het is duidelijk dat Geerke dát is op deze website!
Rhodee Kroese is 19 en zit in de tweede van de Aeres Hogeschool. Ze volgt de studie varkens- en pluimveehouderij. Zij is opgegroeid op een boerderij met melkvee en vleesvarkens. Als zij thuis is in Overijssel gaat vrijwel al haar aandacht naar de varkens. „In de toekomst wil ik een heleboel, bijvoorbeeld docent varkenshouderij worden.” Of Rhodee het bedrijf thuis wil overnemen, dat wordt nog even de vraag. „Aangezien ik niet echt wat met koeien heb. Ik heb dan ook heel bewust voor de varkenshouderij gekozen, omdat deze dieren mij echt liggen en de manier van werken ook. Het mooiste vind ik de dieren en hun gedrag.” De camera probeert haar hierin te volgen!
Michelle Thijsen is de middelste dochter op een biologische varkenshouderij in het Gelderse Neede. Op het familiebedrijf is de17-jarige Michelle de beoogde bedrijfsopvolger. Ze volgt de opleiding Veehouderij. Op de oude boerderij is Michelle de vijfde generatie Thijsen. In 2018 stond het bedrijf voor de keus; stoppen of luchtwassers plaatsen. Toen, al heel jong, gaf Michelle aan dat ze graag met het bedrijf wilde doorgaan. Een bezoek aan een grote biologische varkenshouderij maakte vader en dochter erg enthousiast. Na verbouwingen, zijn op 16 september de eerste biologische varkens geleverd. Het is een volledig gesloten bedrijf met 54 zeugen (TN 50), 475 vleesvarkens en 140 gespeende biggen in een driewekensysteem. „Dat m’n vader me toen het vertrouwen gaf, zijn andere werk opzegde en weer doorging met de varkens, dat was al fantastisch.” De enthousiaste Michelle laat ons maandelijks op deze website meegenieten van haar werkzaamheden in en om de varkensstallen.