Update: Dode schapen in Ooij, DNA-onderzoek om dader vast te stellen
De provincie Gelderland heeft een schaderegeling voor schapenhouders. Veehouders krijgen een marktconforme vergoeding als ze slachtoffer worden van een wolf. Wat Verriet aantrof in het weiland van zijn collega was geen fijn gezicht. Een schaap is uit zijn lijden verlost na een beet in de nek, de andere twee schapen waren al dood. „We weten niet waar deze wolf vandaan komt, maar die dieren kunnen in een dag vijftig kilometer afleggen.”
Schrik
Verriet zijn schapen werden eerder slachtoffer van een goudjakhals. Het was de eerste en laatste keer dat een goudjakhals voor schade bij boeren zorgde. De schrik zit er goed in bij de schapenhouder, die zelf nog zeven koppels buiten in de regio tussen de Duitse grens en Nijmegen heeft lopen. „Is deze wolf nu doorgetrokken? Haal ik de schapen meteen naar binnen of ga ik vannacht een aantal keer controleren? We weten het op dit moment niet zo goed, het is nog best vers allemaal.”
Maurice La Haye, teamleider landzoogdieren bij de Zoogdiervereniging en in die hoedanigheid betrokken bij Wolven in Nederland heeft de melding van de dode schapen ontvangen. „Het is nu afwachten wat er uit het onderzoek komt. Of het een wolf is geweest, of toch een hond of een ander dier weten we nu simpelweg nog niet.”
Geld op de plank
Het najaar is volgens de ecoloog wel het seizoen dat jonge wolven een nieuwe plek zoeken. De één- en tweejarige wolven gaan op zoek naar een territorium. „Daarom heb ik een oproep aan schapenhouders. Zorg voor maatregelen. Er zijn subsidieregelingen voor wolfwerende rasters, maar er blijft geld op de plank liggen. We weten dat het veel extra werk is om zo’n raster te plaatsen, maar als je als schapenhouder geen risico wil lopen, dan is zo’n hek wel een oplossing. Schapenhouders hebben afspraken over het begrazen van weilanden, het zou voor hun bedrijfsvoering zonde zijn als ze de schapen allemaal binnen moeten halen. Er is geen een wolvenliefhebber die blij is dat er schapen worden opgegeten.”
La Haye denkt dat als het een wolf is geweest, het een dier is die doortrekt. ,,De Ooijpolder is te klein en te druk voor een wolf. Er is te weinig wild, omdat er niet echt één groot natuurgebied ligt.”
UPDATE 12-11-2021 8:35 uur: Opnieuw een dode schaap
Hetzelfde schaapskoppel in Ooij is donderdag op vrijdagnacht opnieuw aangevallen. Er is daarbij één schaap het slachtoffer van geworden. Wilbert Verriet reageert op het 'lege potje'. „Dat potje is er alleen op plaatsen waar de wolf zich definitief heeft gevestigd naar onze informatie. Dit is in de Ooijpolder niet het geval."