Melkveehouder uit Haarlo test betaalbare stikstofmeter
De sensor in de ligboxenstal van maatschap Prinsen meet drie dingen tegelijk, namelijk de concentratie ammoniak in de lucht, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Elke vijf minuten doet de sensor een meting in de melkveestal waar zestig melkkoeien en een aantal pinken staan. De resultaten kan de melkveehouder digitaal bekijken. De sensor kost tussen de 200 tot 250 euro per stuk en is hiermee betaalbaarder dan vergelijkbare andere sensoren voor het meten van de stikstofemissie.
„Voor de gemiddelde dierhouder was het meten van de concentratie ammoniak in de stallucht eenvoudig veel te duur. Ons gebruikersvriendelijke systeem is wat dat betreft een doorbraak,” zegt Franklin Stump van Estede Scientific, het bedrijf dat de sensor heeft ontwikkeld. Volgens Prinsen maakt het gebrek aan inzicht het erg lastig om te investeren in maatregelen die de emissie van stikstof beperken. Prinsen: „Nu ik de concentratie stikstof in de stallucht nauwkeurig kan volgen kan ik ook direct zien wat voor effect een emissiebeperkende maatregel heeft. Dat kan me enorm helpen om de stikstof emissies snel en effectief te verminderen.”
Nog geen absolute waarden
De sensor moet nog wel voor een langere tijd getest worden om erachter te komen of de sensor ook echt doet wat hij beloofd. Voor nu geeft de sensor inzicht in de mate waarop een maatregel invloed heeft op de hoeveelheid ammoniak in de lucht. Hayo Canter Cremers, coördinator Stichting Biomassa, laat weten dat de sensor nog geen uitsluitsel kan geven voor bijvoorbeeld vergunningverlening. Canter Cremers: „We willen de sensor nu vooral testen voor gebruik in de praktijk. De sensor geeft een benadering van de hoeveelheid ammoniak in de lucht, dus nog geen absolute waarden die gebruikt kunnen worden bij vergunningverlening. In de toekomst, als er meer getest is met de sensor, wordt dit misschien wel mogelijk.” Het is de bedoeling dat ook andere melkveebedrijven in de Achterhoek gaan meten met de sensor.
Project Agro & Climate
Maatschap Prinsen test deze sensor samen met stichting Biomassa. Het project is onderdeel van het Nederlands-Duitse project Agro & Climate, waarin meer partners technische oplossingen op stikstofgebied ontwikkelen. Het wordt financieel mogelijk gemaakt door een subsidie in het kader van het INTERREG V-programma Deutschland-Nederland.