Fotoserie: Voor het eerst zonnebloempitten oogsten in Randwijk (GD)

Dinsdag 23 november was het dan zover dat de zonnebloempitten geoogst konden worden. De oogst verliep wat moeizaam. De zon die Jurrius had besteld kwam helaas niet en toen het loonbedrijf wou starten met de oogst begon het licht te regenen. Eenmaal op gang werd het wel weer droog, maar de zonnebloemen waren dat helaas niet. Daarbij is het telen van zonnebloempitten niet alleen voor de teler nieuw, ook de loonwerker had nog niet eerder zonnebloempitten geoogst. Loonbedrijf Van der Woerd uit Zoelen (GD) voerde de oogst uit.
Er zat wat schimmel in de bloemen waardoor er een witte stofwolk achter de hakselaar verscheen. Het is nog afwachten wat dit betekend voor de smaak van de zonnebloempitten. Ook waren wat bloemen omgeknakt waardoor er wat verlies plaatsvindt qua opbrengst. Tijdens het oogsten werd besloten om meer stengel te laten staan. Jurrius: „We zijn gewoon begonnen op een bepaalde hoogte om te kijken hoe dat ging. We zijn wat hoger gaan hakselen, omdat het dan minder lang duurt voordat de machine bij de kop van de zonnebloem is.”
Kwaliteit en opbrengst matig
Het is voor het eerst dat in Nederland zonnebloempitten werden geteeld voor consumptie. De kwaliteit en opbrengst van het perceel vond Jurrius matig. „Ik wilde graag een keer proberen of je zonnebloemen kunt telen hier in Nederland. Ik heb veel geleerd, maar het Nederlandse klimaat is nog te vochtig voor het telen van zonnebloempitten. We hebben ongeveer 1000 kilo per hectare geoogst.”
De zonnebloempitten worden bij Jurrius opgeslagen en vervolgens gedroogd met behulp van een kachel en ventilator. Na het pellen zijn de pitten klaar om te gebruiken in brood. Jurrius verwacht dat de kwaliteit van de pitten goed genoeg is voor het gebruik in brood. Nu de zonnebloemen geoogst zijn wordt het perceel weer klaar gemaakt voor een nieuwe teelt. Wat dat gaat zijn weet Jurrius nog niet. „Waarschijnlijk geen zonnebloemen, ookal waren ze nog zo mooi om naar te kijken”, besluit hij.