Geen vergoeding voor faunaschade na 1 december
BIJ12 roept provincies op uiterste rooidatum bieten los te laten
Vanuit het vroegere Faunafonds was bepaald dat voor verschillende gewassen, waaronder suikerbieten, de oogst voor 1 december moest zijn afgerond. Deze datum was onder meer bepaald vanuit het risico op faunaschade door bijvoorbeeld foeragerende ganzen.
Decentralisering
In 2016 kwamen deze landelijke regels door decentralisering bij de provincies te liggen en kregen de provincies zelf de bevoegdheid om de regelgeving al dan niet aan te passen. Drenthe, Overijssel, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Limburg en Noord-Brabant hebben er inmiddels voor gekozen om 1 december als uiterste rooidatum voor bieten los te laten. De andere provincies houden nog vast aan 1 december als deadline.
Het besluit tot versoepeling was onder meer gestoeld op de sluiting van een aantal suikerfabrieken in Nederland, waardoor er op nog maar twee plekken bieten worden verwerkt. Door de oogstperiode te verlengen, zou dit tot minder problemen in de aanvoer en verwerking leiden, zegt Floris Ensink, coördinator kennis en onderzoek Fauna bij BIJ12. Ook kunnen bieten tegenwoordig dankzij betere teelt- en oogsttechnieken langer op het land blijven staan.
14 Aanvragen afgewezen
In de periode 2016 tot 2020 zijn landelijk ruim 130 aanvragen ingediend voor vergoeding van de faunaschade. Hiervan zijn 14 aanvragen afgewezen; deze telers hadden hun bieten niet vóór 1 december gerooid.
De uiterste rooidatum van 1 december staat los van Cosun Beet Company, zegt Arno Huijsmans. Het suikerconcern adviseert telers wel om hun bieten voor begin december te rooien, vanwege de grotere oogstrisico’s. „Wij hanteren geen vaste datum. De omstandigheden verschillen ieder jaar, maar over de jaren heen hebben we wel gezien dat voor begin december rooien verstandig is.” Hoe later de oogst, hoe meer risico op oogstbeschadiging, rooiverliezen of vorstschade. Volgens Huijsmans wordt circa 5 procent van het areaal bieten na begin december gerooid.
BIJ12 ondersteunt provincies bij de uitvoering van wettelijke taken en met kennis, informatie en data over het landelijk gebied en de fysieke leefomgeving. Boeren kunnen bij BIJ12 een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de schade die is ontstaan door in het wild levende dieren. De uitvoeringsorganisatie is in 2014 opgericht door de provincies.