Eerlijk Eten uit de Streek wil meer gezinnen plaatselijk voedsel laten eten
Inmiddels doen al vijftig gezinnen mee aan Eerlijk Eten uit de Streek. De levering wordt tot nu toe volledig verzorgd door vrijwilligers. „De deelnemers zijn enthousiast, maar om het initiatief te kunnen voortzetten is groei nodig zodat het financieel rendabel kan worden”, vertelt bestuurslid Ilona Baan. „We willen de komende maanden doorgroeien naar 250 klanten. Daarvoor zijn we gestart met een campagne en hebben we een kerstactie.” Met de kerstactie kunnen complete kerstgerechten worden afgenomen. De ingrediënten komen uiteraard uit de streek. De gerechten zijn vanaf eind november te bestellen via de webshop.
Via de webshop kunnen consumenten verschillende soorten abonnementen afsluiten en losse producten bestellen. De producten komen van meer dan twintig verschillende lokale boerenbedrijven uit de regio.
Meer consumenten bereiken
De meeste boeren die zijn aangesloten bij de stichting verkopen zelf ook al aan de consument vertelt Baan. „Er zijn consumenten die graag bij de boeren langsgaan om hun producten te kopen, maar er zijn ook consumenten die wel graag producten uit de regio willen kopen alleen niet overal langs willen gaan. Wij helpen de boeren in die behoefte te voorzien omdat de consument via de website alle producten in een keer kan bestellen. Als de producten besteld zijn, kiest de consument een afhaalpunt bij hem of haar in de buurt waar ze de producten kunnen afhalen.”
Consumenten kunnen de producten iedere vrijdag ophalen bij een afhaalpunt in hun eigen buurt. Afhaalpunten bevinden zich in Barneveld (GD), Ede (GD), Lunteren (GD), Stoutenburg (UT), Voorthuizen (GD), Wekerom (GD), Bunschoten-Spakenburg (UT) en Amersfoort (UT).
Start van de stichting
Eerlijk Eten uit de Streek startte in juni met de levering van lokale producten als groenten, zuivel, vlees, eieren en noten. Het initiatief heeft als doel het tot stand brengen van een steeds duurzamer regionaal voedselsysteem. Zoveel mogelijk producten van boerenbedrijven uit de regio leveren in dit systeem de dagelijkse voeding van de regionale consument.
Voor meer info bekijk de website www.eerlijketenuitdestreek.nl
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Stichting Eerlijk Eten uit de Streek