Verduurzaming op zijn Gelders
Provincie Gelderland: Focus op plantaardig voedsel en minder verspilling
‘Gelderland van Morgen’ heet een nieuw programma van de Provincie Gelderland met verduurzaming van het voedselaanbod als doel. De startdatum is januari 2022. Naast meer plantaardig eten en minder voedselverspilling ligt de focus op meer lokale producten op de kaart en in het schap. Doelgroep zijn namelijk ondernemers in de horeca, zorg, catering en de supermarktbranche. Uiteindelijk doel voor de provincie is zorgvuldig omgaan met grondstoffen en minder CO2 uitstoten.
Individuele ambitie
Ondernemers die meedoen starten met een scan die inzicht geeft in de impact van de gerechten die nu geserveerd worden en welk voedsel er wanneer wordt verspild. Aldus Gelderland in een toelichting. ‘Vervolgens kiest de ondernemer zelf waar hij/zij mee aan de slag wil. Ondernemers worden hierbij geholpen met kennis, praktische handvatten en tools om impact te maken én te meten door Greendish.’
'Borden vergroenen'
Joris Heijnen, directeur Greendish: ‘Met het programma zetten we een flinke ambitie neer. Zo willen we in de horeca, catering en zorg meer dan 10 miljoen borden ‘vergroenen’ en 15 tot 25 procent minder voedsel verspillen. Dit moet een CO2-reductie opleveren van 30 tot 40 procent. Met de supermarkten maken we aparte afspraken. Naast een duurzaam aanbod gaat het daarbij ook om de positionering van deze producten. Alles gericht op het helpen en verleiden van consumenten en ze daarbij een duwtje in de rug te geven tot duurzame aankopen.’
Webinar
Ondernemers die mee willen doen, kunnen zich aanmelden via greendish.com/gelderland-van-morgen. ‘De uitvoering van het programma wordt met tal van partners gedaan voor een zo groot mogelijk bereik en impact’, aldus Provincie Gelderland. ‘Inmiddels staat de teller al op 36 organisaties, waaronder Natuur en Milieu Gelderland, VoedselSurplus, Orbisk, Alliantie Voeding in de Zorg, Questionmark en NAGF (Nationaal Actieplan Groenten en Fruit).’ Voor geïnteresseerde ondernemers is er een webinar op 3 december tussen 10.00 – 11.30 uur. Inschrijven kan via deze link.
Minder verspilling
Provincie Gelderland wil de hoeveelheid voedselafval en verspilling met 50 procent verminderen. Daarnaast wil de provincie de dierlijke eiwitconsumptie van consumenten verminderen en het aandeel plantaardig eiwit in de totale consumptie vergroten. Zo werkt Gelderland naar eigen zeggen aan zorgvuldiger gebruik van grondstoffen en een klimaatneutraal Gelderland in 2050.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Provincie Gelderland