Geertjan Kloosterboer reageert op voorstel CU
'Boerenstage superinitiatief, maar niet nieuw'
Iedere beleidsambtenaar van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zou op stage moeten gaan bij landbouwbedrijven, natuurorganisaties op de NVWA. Dat voorstel doet ChristenUnie-Kamerlid Peter Grinwis aan het ministerie. Grinwis refereert aan de praktijkdag voor ambtenaren waar het ministerie nu mee experimenteert. ‘De ChristenUnie stelt voor om op deze basis verder te bouwen door een praktijkmaand of praktijkweken in te voeren. Deze stage moet een vanzelfsprekend onderdeel zijn van het werk van een beleidsambtenaar. Kennis van het werk en leven van de mensen voor wie beleid wordt gemaakt is cruciaal.’
Den Haag bij de boer
Op een zich een heel goed idee, meent voorman Geertjan Kloosterboer van Team Agro NL, maar het gebeurt ook al. „Wij hebben zelf ook een actie georganiseerd waarbij we honderd ambtenaren aan honderd boeren gekoppeld. Of de ambtenaren allemaal bij de boeren op bezoek zijn geweest, weet ik niet, maar het loopt.” Kloosterboer vertelt dat het idee ontstond na de trekkeracties op 1 oktober 2019 in Den Haag. Toen was het de boer in Den Haag, daarna willen we een actie houden ‘Den Haag bij de boer’. Door corona is dat een jaar opgeschoven van 1 oktober 2021 naar 1 oktober 2021. We hebben er ook veel publiciteit mee gekregen. Zo heeft de hoogste ambtenaar Jan-Kees Goet bij boer Frans Zanderink op stage geweest en zat ik zelf op 1 oktober bij 1Vandaag.”
Buddy-systeem
Kloosterboer legt uit dat Team Agro NL een buddysysteem voor ogen houdt, waarbij een ambtenaar aan een boer wordt gekoppeld. „Als een boer een vraag heeft, kan hij zich bij die ene ambtenaar melden en andersom. Het kennisniveau van ambtenaren is ook vaak heel beperkt en dat kun je ze niet kwalijk nemen. Maar in dat geval kun je beter iets aan de keukentafel uitleggen dan via social media iets roepen. Dan kun je ook uitleggen dat als je een maatregel invoert, dat weer consequenties heeft op een ander vlak.” Kloosterboer vindt overigens dat zo’n buddy-systeem veel breder ingevoerd zou moeten worden. „Bijvoorbeeld in de zorg, maar in alle beroepsgroepen. Dat leidt tot meer kennis en begrip voor elkaar.”
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Guus Daamen
Bron: Agrio