SGP Overijssel wil meer geborgde zetels in waterschappen
Een deel van het bestuur van een waterschap wordt gekozen met behulp van verkiezingen, de zogenoemde ingezetenen. Daarnaast zijn er geborgde zetels. Die worden bezet door mensen vanuit de landbouw (ongebouwd), natuur en bedrijven en hebben een vaste plek binnen het waterschapsbestuur.
Herverdeling zetels
D66 Overijssel deed afgelopen woensdag een voorstel om vooruitlopend op komende wetgeving, de geborgde zetels alvast opnieuw te verdelen. In het voorstel van die partij vervalt er in WDODelta een geborgde zetel en krijgt de categorie natuur meer zetels dan ongebouwd. In het waterschap Vechtstromen zou natuur ook een extra zetel moeten krijgen in ruil voor ongebouwd.
Dat ziet Dirk van Dijk van de SGP niet zitten. „Wij willen de categorie ongebouwd, dus de landbouw, juist meer geborgde zetels geven”, zegt hij. In WDODelta wil de SGP van vier naar vijf en in waterschap Vechtstromen van drie naar vijf geborgde zetels voor de landbouw.
Landelijke discussie
landelijk is er al langer discussie over de geborgde zetels en of deze behouden moeten worden. Partijen die voor afschaffen van de zetels zijn, vinden dat het waterschapsbestuurt democratischer moet worden gekozen. Tegenstanders van het afschaffen vinden dat de geborgde zetels zorgen voor continuïteit in het bestuur wat belangrijk is bij grote water- en klimaat opgaven. Van Dijk: „Afschaffen van geborgde zetels betekent in de praktijk dat de landbouw gaat inleveren. Die raakt dus een deel van haar positie kwijt. Geborgd geeft wat mij betreft wat meer zekerheid.”
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: SGP Overijssel