De Patrijs bezichtigt alweer nieuwe plekken na afketsen koop boerderij Vorden
„Het probleem is dat deze boerderijen niet in de juiste regio liggen", zegt Regelink. „Dan moeten we dus oude leden teleurstellen en nieuwe leden werven. We hebben de verslokalen (tegen betaling kunnen consumenten daar verse voedselproducten halen, red) die we uiteindelijk willen bevoorraden met de boerderij ook in de streek van Vorden en omgeving. We staan juist voor een lokaal product."
Steunbetuigingen
Dat de aankoop van de boerderij in Vorden niet doorging begin deze week, was een hard gelag. Regelink wel daar verder niks over kwijt, behalve wat op de eigen website staat. 'Enkele jaren geleden vroegen Tonnie en Garrit Regelink, de ooms van Johannes (Regelink, red), of Johannes boerderij Nieuw Venhorstink wilde overnemen', schrijft De Patrijs. 'Daarmee zou de boerderij in de familie blijven, zo was de wens van Tonnie en Garrit. In februari 2020 besloten we dat we dit wilden. Sindsdien hebben we hard gewerkt om dit plan te realiseren. Nu komen we met het verdrietige bericht dat het niet lukt om de boerderij over te nemen.'
„We hebben de leden van De Patrijs geïnformeerd via een mail, daar zijn ruim honderd reacties op gekomen", vertelt Regelink. „Het raakt mij hoe het anderen raakt dat de aankoop niet gelukt is. Ik krijg ook berichten in de vorm van steunbetuigingen van wildvreemden. dat geeft ons weer nieuwe energie om door te gaan."
Verslokalen
De verslokalen van De Patrijs in Eefde, Vorden, Zutphen en Lochem draaien gewoon door. „We hebben inmiddels met een andere melkveehouder afspraken gemaakt over de inkoop van melk. Deze melkveehouder is in omschakeling naar biologisch en hij krijgt een goede prijs. In ruil daarvoor investeert hij in extra biodiversiteit. We zetten de verzuiveling en het kaas maken voort, en we blijven de verslokalen bevoorraden met onze producten en producten van biologische boeren uit de regio."
De Patrijs startte eerder via een aparte stichting een succesvolle crowdfunding, waarbij iedereen een certificaat kon aanschaffen voor de financiering. Dat gebeurde onder aanvoering van buurtgenoot Gerben Smid, die 600.000 euro ophaalde. „Deelnemers die dat willen, krijgen het door hen ingelegde geld terug. Maar ze kunnen er ook voor kiezen om in de crowdfunding te blijven, voor de co-financiering van een andere locatie. Al het geld staat nog op de rekening, daarvan is nog niets geïnvesteerd", zei hij tegenover De Stentor.
Energie
Regelink hoopt op een gouden tip en maakte een infographic (zie hoofdfoto) met wat hij en de rest van zijn team van boerderij zoeken. „Dat de koop niet door is gegaan, maakt voor onze bedrijfsvoering niet veel uit. Het is zelfs zo dat we qua inkomsten nu gunstiger zitten, omdat we niet hoeven te investeren in een nieuwe plek. Maar we willen juist laten zien wat we doen, hoe we boeren. Dus voor de energie van De Patrijs is het goed als er snel een andere loactie komt."