Aanjager biodiversiteit Fruitmotor viert vijfde verjaardag
Bestuurders Hilde Engels, Henri Holster en Michiel Kortstee hebben afgelopen 9 december het jubileum gevierd met een online bijeenkomst, die het thema 'toekomst' had. “We hebben met heel veel plezier samen teruggekeken en het is mooi om stil te staan bij alles wat we de gedaan hebben. Eerlijk gezegd zijn we niet zo goed in stilstaan”, zegt Engels.
De Betuwse organisatie biedt fruittelers een eerlijke prijs en biodiversiteitspremie voor appels die niet goed genoeg zijn voor de supermarkt en maakt daar appelcider van onder de naam Krenkelaar. ‘Door een eerlijke prijs komt er weer ruimte om te investeren in wat we allemaal belangrijk vinden: een rijke bodem, een rijk insectenleven, schoon slootwater, meer wilde bijen door aanleg van bijenhagen en bloemenranden en een bloemrijk landschap waar het voor iedereen fijn leven is.’
De Groeimotor
De Fruitmotor zet zich onder de naam De Groeimotor ook in voor circulaire en natuurinclusieve landbouw in Rivierenland door gastcolleges, seminars, excursies, rondetafelgesprekken, adviezen en pilots te faciliteren, in samenwerking met partners. Engels publiceerde in samenwerking Jan Willem van der Schans (expert Korte keten van Wageningen University and Research).eind 2020 tien tips voor het versnellen van de regionale voedseltransitie. Deze publicatie is hier te lezen.
44.440 m2 bijenlandschap
De Fruitmotor heeft in vijf jaar tijd ruim 203.000 kilo Krenkelaar-appels verwerkt. Met de opbrengst worden bloembedden en nestelgelegenheid aangelegd voor wilde bijen. Zo’n 44.440 m2 in totaal. „Met leerprogramma’s met fruittelers en andere boeren werken we aan een duurzaam voedselsysteem en natuurinclusieve landbouw. En samen met leden en samenwerkingspartners werken we aan een Gonzend Rivierenland met meer biodiversiteit. We staan bekend om onze aanjaagrol, nemen zelf initiatief en nodigen iedereen uit om met ons mee te doen. We denken altijd ‘Hoe kan het wel?”, vervolgt Engels.
Voor de toekomst wil De Fruitmotor meer restfruit verwerken, nieuwe producten maken en ‘hard werken aan meer natuur en biodiversiteit in in Rivierenland’.