CU Overijssel springt in de bres voor nieuwe luchtreinigingstechnieken stallen
„Blijf je simpel gezegd onder de norm van de luchtwasser -door gebruik van een beter product- dan wordt dat niet geregistreerd en voldoet het betere concept niet”, zegt Westert. „Het is nu gemakkelijk om te handhaven, maar het staat vernieuwing en verbetering in de weg. De oplossing is niet om nieuwe veilige producten van de markt te houden, maar door beter de werking van die producten te beoordelen.”
Animal Life Plus
Westert liet zich de afgelopen jaren informeren over nieuwe technieken op het gebied van luchtreiniging in stallen. Hij is onder de indruk over de werking van een stalreinigingsconcept op basis van veilige microbiologische reinigingsmiddelen (Animal Life Plus). „Het doel van het stalreinigingsconcept was in eerste instantie het verbeteren van de leefomgeving van de dieren. Buiten de verbetering van de leefomgeving heeft het daarnaast ook positieve effecten zoals de reductie van fijnstof en uitstoot van ammoniak. Wij volgden de ontwikkeling en toepassing van dit product. We zijn onder de indruk van deze innovatie, die als bronmaatregel zorgt voor merkbaar betere resultaten voor het dier en de leefomgeving.”
Een bredere toepassing is nu niet mogelijk vanwege de regelgeving. „Er wordt nu niet real-time gemeten in de stallen, maar beoordeeld op de normen die gelden voor luchtwassers. Als een product niet voldoet aan de ‘toetsnorm van de luchtwassers’ zien wij ‘24/7-meting’ als een goed antwoord dat te checken. Dat vergt experimenteerruimte”, betoogt het CU-Statenlid.
Meer vaart
Er worden wel stappen gezet, zo nam de Tweede Kamer onlangs een motie aan over real-time meten en is er een commissie ingesteld. Westert wil dat in ieder geval de provincie Overijssel wat meer vaart maakt. „Agrarische bedrijven die willen innoveren om uitstoot van ammoniak en fijnstof tegen te gaan en om een beter leefklimaat in de stallen te bereiken, moeten kunnen vertrouwen op een doortastende overheid om dat mogelijk te maken en hebben experimenteerruimte nodig om daadwerkelijk verbetering te laten zien.”
Westert vraagt het provinciebestuur (Gedeputeerde Staten) onder meer waarom het allemaal zolang duurt en de bedrijven die bezig zijn met technieken niet verder komen. 'Welke bezwaren moeten worden weggenomen? En welke overheden zijn in dezen verantwoordelijk voor te nemen maatregelen?', vraagt hij onder meer.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: CU Overijssel