Mestvergister op de Laarberg in Achterhoekse Groenlo van de baan
WSB Energy, het bedrijf achter de mestvergister, had een voorlopige koopovereenkomst gesloten met de Laarberg tot het einde van dit jaar. Daarna zou deze met vier jaar verlengd kunnen worden. Raadslid Paul Wallerbos van Onafhankelijke Lijst Wallerbos (OLW) vroeg tijdens de raadsvergadering op 14 december aan wethouder Marieke Frank of er al een besluit is genomen over het verlengen hiervan. De wethouder antwoordde dat de voorlopige koopovereenkomst voor de aankoop van de grond 'van rechtswege is beëindigd'.
Het betekent dus dat de komst van de mestvergister voorlopig niet doorgaat op industrieterrein de Laarberg, dat aan de noordkant van het Achterhoekse Groenlo ligt. Het plan was dat er jaarlijks 450.000 ton varkensdrijfmest, 150.000 rundveedrijfmest en bermmaaisel verwerkt konden worden tot biogas, mestpellets en water. De mest zou aangeleverd worden door Achterhoekse veehouders.
De plannen voor de mestvergister liggen er al sinds 2012. De komst is ook al jaren een heet hangijzer. Verschillende politieke partijen zijn tegen en lokaal is er een actiegroep die onder Stichting Megamestvergister Groenlo Nee' strijdt tegen de plannen. De weerstand richt zich op de grootschaligheid, de locatie (dicht bij bebouwde kom), stankoverlast en transportbewegingen.
Vergunning
Het verzet van de buurtbewoners leidde vorig jaar tot een gang naar de rechter. Die keurde de aanvraag voor een vergunning volgens de Wet Natuurbescherming af omdat hij twijfelde over de daadwerkelijke duurzaamheid. De rechtbank in Arnhem oordeelde dat de provincie Gelderland onvoldoende duidelijk heeft gemaakt waarom er geen milieueffectrapportage hoefde te komen om de milieugevolgen inzichtelijk te maken. Het ging daarbij over onvolkomenheden in de gegevens over de energie-efficiëntie van de installatie, de stikstofuitstoot en over welke stoffen in het resterende (afval)water nog zullen voorkomen.
Mestvergister Varsseveld
Eerder dit jaar ging er ook al een streep door de plannen voor een mestvergister in het Achterhoekse Varsseveld. De initiatiefnemers kregen de financiering niet rond, waarna de gemeente Oude IJsselstreek de grond op industrieterrein Hofskamp Oost heeft teruggekocht.