Deventer-biogas van vijf melkveehouders gaat naar ForFarmers en Royal GD
Vijf melkveehouders en drie lokale leveranciers werken in de opgerichte bv ‘Oxe Geeft Gas’ (OGG) door middel van een zogenaamde ‘Bio-HUB’ samen aan de productie van biogas op de boerderij. De melkveehouders vergisten rundveemest van hun eigen boerderij. Bij deze vergisting ontstaat biogas, een duurzaam alternatief voor aardgas. Het geproduceerde biogas wordt vanaf de boerderijen via een biogasleiding vervoerd naar afnemers in de regio, meldt CCS Energie-advies in een persbericht.
Wethouder Liesbeth Grijsen van de gemeente Deventer legde eind vorige week symbolisch het eerste stuk van de biogasleiding aan. Ze is enthousiast. „Dit is een unieke eerste pilot waarin we zowel aan een vitaal platteland, toekomstbestendige boeren als de energietransitie werken”, stelt zij.
Passage onder de A1
Om het biogas bij de gebruikers, sectorgenoten GD en For Farmers in Deventer, te krijgen is een nieuwe gasleiding nodig die aangelegd moet worden tussen de deelnemende boerderijen en naar de afnemer. Met deze aanleg is in het project rekening gehouden, maar de passage onder de A1 door zorgde voor moeilijkheden. Met behulp van de gemeente Deventer is dat obstakel overwonnen en kan het project van start.
Zelf zijn de melkveehouders er blij mee: „Het is mooi dat we nu van start kunnen. De twee eerste afnemers zijn gevonden, maar er is zeker nog ruimte voor opschaling, dus we hopen dat meer bedrijven interesse gaan tonen. Biogas is een mooi en duurzaam alternatief”, vertelt één van de melkveehouders.
Kringlopen sluiten
Pieter Wolleswinkel, Directeur ForFarmers Nederland: „Wij hebben stevige ambities om onze eigen productie en logistiek verder te verduurzamen. Voor bepaalde stappen in het productieproces van ons veevoer is stoom nodig. Tot nu toe wordt de stoomketel met behulp van aardgas verwarmd, maar biogas is een duurzaam alternatief. We zijn er trots op dat we binnen de sector, en zelfs met onze klanten, hierin kunnen samenwerken en we dit alternatief kunnen toepassen in onze fabriek in Deventer. Dat past goed in onze duurzaamheidsstrategie, waarin we kringlopen willen sluiten.”
Kris van Malderen, directeur operations bij Royal GD: „Een mooi initiatief van onze klanten en achterban dat bijdraagt aan een duurzamere regio. Wij krijgen straks warmte van onze boeren.” Provincie Overijssel en het Energiefonds Overijssel (EFO) zijn naast de gemeente Deventer en de bedrijven eveneens subsidieverstrekker en financier van het biogasproject.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: CCS Energie-advies
Bron: CCS Energie-advies