Stikstofclaim waarschuwt voor intrekken latente ruimte
Dit valt volgens SSC op te maken uit het eerste antwoord dat de minister geeft op de gestelde vragen. De minister schrijft samen met de provincies te onderzoeken hoe toenames van emissie en depositie op Natura2000 gebieden kunnen worden tegengegaan. SSC verzoekt de minister en de provincies de nationale en Europese wetgeving op het gebied van eigendomsrecht en vergunningen hierbij te respecteren.
Latente ruimte
Tegelijkertijd adviseert SSC de bij haar aangeslotenen vergunde vergunningen daadwerkelijk te realiseren en regelmatig, minimaal iedere drie jaar, volledig te benutten. De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (WABO) vermeldt namelijk dat het geheel of gedeeltelijk intrekken van een vergunning alleen mogelijk is wanneer er na een periode van drie jaar geen handelingen zijn verricht met gebruikmaking van de vergunning. Uit een juridische memo over onderzoek naar het eigendomsrecht van gerealiseerde vergunning komt tevens naar voren er onderscheid wordt gemaakt tussen de vergunning en de vergunde emissierechten. Een vergunning wordt daarbij beschouwd als eigendom, maar vergunde emissierechten daarentegen niet. Waardoor het mogelijk is een deel van de vergunde emissierechten in te trekken zonder dat er sprake is van inbreuk op het eigendomsrecht.
Aanleiding
Vestering stelde haar vragen op 21 december naar aanleiding van het nieuws dat 360 veehouderijen ondanks de PAS-uitspraak in mei 2019 toch hebben kunnen uitbreiden. Dit terwijl de natuur in erbarmelijke staat verkeert en vele woningbouwprojecten geen vergunning kunnen krijgen vanwege de stikstofuitstoot, aldus Vestering.
SSC heeft al laten weten in het verweer te komen wanneer de minister en/of de provincies de bestaande wetgeving niet respecteren.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Stichting Stikstofclaim