Serie Predatie
Overzicht van predatoren: de vos
Het territorium van de vos is 100 tot 400 hectare groot. De vos maakt bij het opsporen van een prooi gebruik van een goed ontwikkeld reukvermogen en volgt soms loopsporen van vrijwilligers. Uit eerder onderzoek in Noord-Holland is gebleken dat een vos ook zonder merkstokken of loopsporen van vrijwilligers bijna alle nesten weet op te sporen. Mogelijk ontdekt een vos uitkomende eieren ook op het gehoor.
Als de vos een nest heeft gevonden, neemt hij het ei meestal mee om het ergens anders op te eten. Soms eet de vos het ei al terplekke op. Bij het oppakken van het ei legt zijn of haar kop plat waardoor de nestkom wordt verstoord. Tevens markeert de vos soms een gepredeerd nest met urine. Eieren en prooiresten begraaft hij vaak in de buurt om deze later nog op te eten. Wanneer in één nacht veel legsels verdwijnen, is de oorzaak mogelijk een vos.
Vos belangrijke predator in West-Overijssel
In het gebied van Agrarische Natuur Collectief Noordwest Overijssel is in 2021 predatieonderzoek gedaan. De vos was tijdens dat onderzoek verantwoordelijk voor 68 procent van de predatieverliezen en daarmee de belangrijkste predator van het gebied. Tijdens het onderzoek speelde mee dat het vossenbeheer in 2021 werd belemmerd door de avondklok in verband met Covid-19. De gemiddelde predatiedruk in 2021 van 51 procent in West-Overijssel is hoog vergeleken met het landelijk gemiddelde. De vos neemt hiervan het merendeel voor haar rekening.
De steenmarter speelde ook in toenemende mate een rol in het gebied. Zo was deze soort verantwoordelijk voor gemiddeld 24 procent van de predatiegevallen, terwijl dit in het onderzoek van 2016 en 2017 zo’n 10 procent bedroeg. Vooral in de Tolhuislanden werd de steenmarter vaak op camera vastgelegd, namelijk in 35 procent van de predatiegevallen.
Het door Sovon Vogelonderzoek Nederland uitgevoerde onderzoek vond plaats in de gebieden Staphorsterveld, Tolhuislanden en Lierderbroek. Betrokken weidevogelvrijwilligers hebben binnen het onderzoek meer dan 600 nesten gevolgd en camera’s geplaatst bij 173 nesten. Aan de hand van de camerabeelden kon worden vastgesteld of het nest is uitgekomen en kon de eventuele predator vastgesteld worden. Lees meer over het onderzoek op de website van Collectief Noordwest Overijssel.
De komende tijd besteedt Agrio (uitgever van deze website) aandacht aan het thema predatie. Hierin wordt behandeld wat predatie is, welke predatoren er zijn en wat hun kenmerken zijn en hoe een boer maatregelen kan nemen om predatie te voorkomen.