‘Statenleden moeten dit bij hun landelijke partij aankaarten’
Overijssels Gedeputeerde vindt discussies over invloed ambtenaren op stikstofbeleid Haagse zaak

„Voor mij hier in Overijssel is het heel erg lastig om iets te zeggen over wat ambtenaren op een ministerie allemaal zeggen of gedaan hebben", ging hij verder. „Als Statenleden moet u dit landelijk aankaarten via uw eigen partij. Bovendien zullen er in de Tweede Kamer ongetwijfeld vragen gesteld worden.”
Vragen VVD-Statenlid
Ten Bolscher reageerde op kritische vragen van Wim Tutert (VVD) over recente publicaties in verschillende landbouwbladen over de rol van hoge beleidsambtenaren. Tutert zegt geschrokken te zijn over die berichten waarin onder meer staat dat kritische opmerkingen uit het rapport ‘Stikstofruimte voor de toekomst’ zijn verdwenen. Verder zou een deugdelijke motivering voor grootschalige opkoop (van landbouwbedrijven) ontbreken en is kritiek op het gebruikte rekenmodel Aerius verdwenen.
De publicaties zijn gebaseerd op duizenden pagina’s informatie die openbaar werden na een beroep op de WOB (Wet Openbaarheid Bestuur) door Greenpeace. Onder meer Jan Cees Vogelaar concludeerde op deze site na lezing daarvan; ‘We mogen hopen dat in een rechtstaat de ambtelijke (staats) greep naar de macht over boerengronden zonder deugdelijke wetenschappelijke onderbouwing gaat sneuvelen bij het Europese Hof.’
In Overijssel is Tutert ook kritisch: „Wat hier is gebeurd riekt naar pure manipulatie die verstrekkende gevolgen kan hebben voor het draagvlak van het stikstofbeleid.” Verder twijfelt Tutert aan de betrouwbaarheid van Aerius: „Dat is gebaseerd op ramingen en niet op metingen.”
Emissies
In de commissievergadering kreeg de VVD’er echter te maken met een afhoudende opstelling van de Gedeputeerde. Ten Bolscher gaf toe dat hij niet alle duizenden pagina’s WOB-documenten had bestudeerd, maar het een zaak vond die vooral in Den Haag speelt. „Onze lijn in Overijssel is dat we sturen op emissies van stikstof. Dat is volgens ons de goede manier. Ook is voor ons duidelijk dat de KDW (Kritische Depositie Waarde) wel een factor is bij natuurherstel maar dat er veel meer nodig is om de gestelde natuurdoelen te bereiken.”
Wel ging hij in op de betrouwbaarheid van het gebruikte rekenmodel Aerius. “De commissie Hordijk heeft destijds al vastgesteld dat het model anders en beter kan, maar het is wel een passend model. Er is ook niets anders bij het verlenen van vergunningen. De minister wil zelf ook het aantal meetpunten uitbreiden. Als Overijssel zijn we daar voorstander van want dan krijg je meer draagvlak.”
In gesprek
Zowel Tutert als Ten Bolscher vrezen dat discussies voor minder draagvlak zorgen en voor meer verwarring en polarisatie. „In Overijssel zijn we liever samen op weg en gaan we in gesprek met alle partijen. Dan blijken die grote tegenstellingen vaak nogal mee te vallen. Boeren hebben dan meer oog voor de belangen van de natuur dan gedacht en natuurorganisaties meer voor de belangen van de landbouw”, constateerde een positieve Gedeputeerde.
Statenlid Frederik Tatterstal (Onafhankelijke Conservatieve Liberalen) was niet helemaal overtuigd door de reactie van Ten Bolscher. „Ik vind uw verwijzing naar Den Haag en een Haagse zaak echt te kort door de bocht. Natuurlijk willen we hierover geen onrust in Overijssel, maar we mogen wel om duidelijkheid vragen. Tenslotte moeten we als provincie ook dat stikstofbeleid uitvoeren. Ik adviseer u daarom om dieper in deze zaak te duiken en er vragen over aan de minister te stellen.”
Analyses
Tijdens dezelfde commissievergadering werden de stikstofanalyses voor zes gebieden ((Noordwest-Overijssel, Salland, Vechtdal, West-Twente, Noordoost-Twente en Zuidoost-Twente) gepresenteerd in het kader van de Gebiedsgerichte Aanpak. Op basis van deze analyses worden komend jaar plannen gemaakt.
Gedeputeerde Ten Bolscher hield ook hier een slag om de armen. „Dit zijn gebiedsanalyses waarin het coalitieakkoord voor het nieuwe kabinet nog niet is verwerkt. Als GS willen we eerst kijken wat dat akkoord voor ons precies betekent.” Hij verwacht wel dat veel plannen van het nieuwe kabinet aansluiten bij wat Overijssel wil. Onder meer CDA en D66 drongen aan op tempo en een duidelijke routekaart.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Lauk Bouhuijzen