Overzicht van predatoren: kraai
De zwarte kraai, roek en kauw worden vaak allemaal kraai genoemd. De zwarte kraai, de kauw en de ekster zijn alleseters. Een roek eet bij voorkeur insecten. Alleen de zwarte kraai is regelmatig gezien als consument van weidevogeleieren. De andere soorten zullen een ei niet laten liggen, maar tellen als predator van eieren van weidevogels nauwelijks mee.
Zwarte kraaien zijn sterk territoriaal en verdedigen hun gebied tegen soortgenoten. Buiten bezette territoria komen groepen voor van enkele tientallen onvolwassen en niet broedende zwarte kraaien. Zwarte kraaien broeden solitair en meestal in hoge bomen. Roeken en kauwen nestelen in kolonies in bomen, respectievelijk holen. Eksters broeden vooral in doornige struiken, bosjes, erfbeplantingen, houtwallen, hoge bomen in het cultuurland en in dorpen en steden.
Ziet nesten
De zwarte kraai vindt een weidevogelnest op het zicht. De vogel zal een éénmaal gevonden nest, indien mogelijk, geheel prederen. De zwarte kraai keert steeds terug om een volgend ei mee te nemen en te verorberen. Wanneer de akker- en weidevogels een zwarte kraai weten te verjagen, moet deze het nest wederom op het oog opsporen. Dit is een mogelijke verklaring voor het feit dat er tijdens het broeden soms één of twee eieren uit voltallige legsels verdwijnen. Een zwarte kraai is intelligent en oriënteert zich soms op de aanwezigheid van merkstokken en nestbeschermers voor het opsporen van nesten. Ook kan hij vrijwilligers of de boer bij hun activiteiten volgen.
Loop in richting van kraaien
Bij het betreden van een veld is het goed om in de gaten te houden of er zwarte kraaien in de buurt zijn. Zij kunnen gebruik maken van de onrust die het zoeken of controleren met zich meebrengt. Zijn er zwarte kraaien op een perceel, dan kan het soms raadzaam zijn het bezoek even uit te stellen. Wie de zwarte kraaien pas na betreden van het veld opmerkt kan het beste weglopen van de nesten in de richting van de kraaien. De weidevogel kan dan makkelijker terug naar zijn nest. Let wel goed op of het wel echt zwarte kraaien zijn. Jonge roeken lijken sterk op zwarte kraaien en kunnen daardoor de indruk geven dat het er wemelt van de zwarte kraaien.
Kapot gehakte eierschalen
Een zwarte kraai is in staat een geheel ei in de snavel te nemen. Meestal vliegt de vogel ermee weg om het elders op z’n gemak te verorberen. Daardoor zijn vaak her en der kapot gehakte eierschalen in het veld te vinden zonder dat er een nest in de buurt is. Gepredeerde eieren zijn vaak te herkennen aan bloed- en dooierresten aan de binnenkant van de schaal.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Flickr
Bron: Landschapsbeheer Nederland