Ingrid Jansen adviseert nieuwe ministers om ‘topdown’ benadering te vermijden

„Als gesproken wordt over oplossingen om grote maatschappelijke opgaven te realiseren dan zijn dat vaak technische maatregelen”, zei Jansen tegen de kersverse ministers. „Met de impact op de sociale structuren en het karakter van het landelijk gebied wordt onvoldoende rekening gehouden. Ongeacht de goede bedoelingen lijkt het wel of de bewoners zelf steeds minder invloed hebben op deze beslissingen. Er wordt gesproken óver mensen in plaats van met mensen.”
Geen ‘topdown’ benadering
Tijdens het gesprek wilden de ministers weten hoe Rijk en regio samen effectief een opgaven gaan werken en wat het Rijk zou moeten doen om aan te sluiten op de regionale dynamiek. Jansen ziet veel kansen voor de regio in het nieuwe regeerakkoord. „De wil is er, nu de uitvoering nog en dit gesprek is een mooie eerste stap maar daarmee zijn we er niet. LNV werkt intern aan uitvoeringskracht door een heleboel mensen aan te trekken. Vanuit de sector is de roep om meer praktische mensen aan te stellen. En richt niet een nieuwe Dienst Landelijk Gebied met bijbehorende provinciale projectorganisaties op. De opgaven kunnen niet worden gerealiseerd door één enkele organisatie. Dit kan de indruk wekken dat gekozen wordt voor een topdown benadering. Kies voor een aanpak waar de belangen en behoeften van mensen centraal staan. Maak gebruik van maatschappelijke organisaties die al in de gebieden actief zijn, en oog hebben voor de identiteit en cultuur van het gebied.”
Vertrouwen
Afgelopen maandag 24 januari 2022 schoof Jansen aan bij een bijeenkomst voor externe stakeholders vanuit het ministerie van LNV over de ambities uit het nieuwe regeerakkoord over gebiedsgericht werken. Een mooie kans vindt Jansen om vanuit de regio mee te praten. „Als Stimuland vinden we het altijd al belangrijk om gebiedsgericht te werken en het is natuurlijk fantastisch dat dit nu ook een thema is in het regeerakkoord. Maar dat betekent niet dat ik niet kritisch ben want geld vrij maken is één, belangrijker is hoe en waar dat geld aan wordt besteed. Daarvoor kan er in mijn ogen nog veel meer gesproken worden met de individuele bewoners en agrarische ondernemers uit de gebieden zelf. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.”

Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Stichting Stimuland
Bron: Stichting Stimuland