Nederland met Achterhoeks graan naar WK broodbakken Parijs
Van 26 tot 29 maart 2022 vindt in Parijs de finale plaats van het WK broodbakken (Mondial du Pain). De Nederlandse delegatie zal in Parijs de degens moeten kruisen met bakkers uit Japan, Spanje, Italië, Frankrijk en België. Om de concurrentie af te troeven neemt de Nederlandse afvaardiging Renske Huyben en Hiljo Hillebrand meel gemalen van Achterhoeks graan mee. Zij denken met de rode tarwe en emmer afkomstig van de akkers van Jan Steverink uit Silvolde hoge ogen te gooien.
Oude graansoorten
Akkerbouwer Jan Steverink teelt zijn speciale (oer-)granen op zijn akkers in de ‘Silvoldse Slaege’, in het Silvoldse buurtschap ‘de Kroezenhoek’. In 2005 is hij gestart met het telen van enkele oude graansoorten, zoals spelt en diverse soorten baktarwe. Wat betreft rode tarwe is hij de enige teler van Nederland. Inmiddels vele ervaringen rijker, is het duidelijk welke rassen en aangepaste teeltmethoden goed werken om kwalitatief hoogstaand graan te telen, geschikt voor het bakken van brood, het maken van banket en het brouwen van speciaalbieren.
Anders
Emmer is overigens niet gelijk aan spelt. Zo is spelt een kruising tussen emmer en goatsgrass. Emmer is een nog ouder oergraan dan spelt, oerspelt. Emmer is een harde(durum) tarwesoort en spelt is een zachte tarwesoort.