'Handhavend optreden tegen PAS-melders niet op voorhand onevenredig'
De biomassacentrales in Balkbrug, Daarlerveen, Heeten en Hengelo zijn PAS-melders. De bedrijven deden een melding van meer stikstofuitstoot bij de overheid, maar de Raad van State besloot in mei 2019 dat zo'n PAS-melding niet geldig is. De bedrijven handelde dus ter goeder trouw, maar zijn nu volgens de wet illegaal.
Handhavingsverzoeken tegen boeren
De Nijmeegse milieuclub MOB (Mobilisation for the Environment) vindt dat de overheid moet optreden en dat de fabrieken de uitstoot van stikstof flink moeten terugschroeven. Er zijn zo'n 3500 PAS-melders in Nederland, waaronder veel veehouderijbedrijven. Tegen al die bedrijven kan MOB of een andere organisatie een procedure beginnen. Volgende week volgen er ook behandelingen van handhavingsverzoeken tegen boeren die PAS-melder zijn bij de rechtbank in Overijssel.
De rechter oordeelt in het geval van de Overijsselse biomassacentrales dat de provincie beter moet onderbouwen waarom er niet handhavend wordt opgetreden. Alleen het feit dat PAS-melders uiteindelijk worden gelegaliseerd, iets wat opgenomen is in de wet, is volgens de rechter niet voldoende. De provincie moet opnieuw op het bezwaar van MOB om niet handhavend op te treden beslissen en bij geen handhaving dat beter onderbouwen. Het is onbekend of de provincie in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.