Via NB-vergunning alternatieven voor de RAV-lijst
Ruimere mogelijkheden voor stikstofreductie in Overijssel
„Wij hebben in Overijssel, net als in heel Nederland, Natura 2000-gebieden. Daar moet in de meeste gevallen de stikstofdepositie afnemen. En we hebben ook boeren die door willen met hun bedrijfsvoering en best mee willen werken aan stikstofreductie", aldus beleidsmedewerker Jurgen Neimeijer over de verruiming van de mogelijkheden voor stikstofreductie die Overijssel wil bieden.
RAV-lijst
„Tot nu toe kunnen boeren maatregelen treffen voor stikstofreductie die op de RAV-lijst staan”, vervolgt Neimeijer. „Maar naast de RAV-lijst zijn ook andere manieren om tot stikstofreductie te komen. Bijvoorbeeld door koeien langer buiten te laten lopen. Of door de mest bij het uitrijden aan te lengen met water. Of een andere manier van voeren of stalreiniging. Daar zijn niet alleen boeren mee bezig maar ook kennisinstellingen zoals de WUR (Wageningen Universiteit & Research). Deze mogelijk goede maatregelen willen we ook kunnen benutten in ons vergunningstelsel.”
Toetsingscommissie
Om de maatregelen te kunnen beoordelen wil Overijssel een toetsingscommissie instellen, die de maatregelen op een wetenschappelijke manier kan toetsen en borgen. „Bijvoorbeeld door realtime metingen te doen in een stal of op het land. Dit kan tevens een manier zijn om het effect van een maatregel te borgen. In dit systeem liggen ook mogelijkheden voor het gebruik van eenheidsparameters. Dat gebeurt bijvoorbeeld met behulp van de TAN uit de KringloopWijzer." De TAN is de totaal ammoniakaal N ofwel de stikstof in de mest die makkelijk is om te vormen in ammoniak.
Als een maatregel aantoonbaar bijdraagt aan het verminderen van stikstof en geborgd kan worden, kan deze in de NB-vergunning worden opgenomen.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Susan Rexwinkel