Plasdrasgebied op akkerbouwbedrijf trekt veel verschillende vogels
„Ik heb afgelopen jaar ontzettend veel vogelsoorten gezien die we nog nooit op onze gronden hebben gehad”, vertelt Eggens. „Het meest bijzonder vond ik toch wel de kemphanen en goudplevieren. Dat zorgt ervoor dat ik nu ook weer uitkijk naar het voorjaar. Ik ben benieuwd welke vogelsoorten dit jaar onze plasdras gaan bezoeken.”
Mariska heeft samen met haar man akkerbouwbedrijf Johannes-hoeve waar ze op 55 hectare zetmeelaardappelen, suikerbieten, voederbieten en graszaad voor vermeerdering telen. Ze waren altijd al actief met het inzaaien van bloemrijke akkerranden voor de natuur, het aanzicht en hun eigen plezier. In 2021 hebben ze daarnaast één hectare ingericht als plasdrasgebied.
De motivatie daarvoor is vooral omdat ze het zelf zo mooi vinden. Eggens vertelt dat haar schoonvader hun passie voor natuur heeft aangewakkerd. „Hij kon altijd zo mooi vertellen wat hij allemaal gezien had als hij op pad was geweest. Hij was faunabeheerder en sprak altijd met heel veel passie over zijn werk. Dat enthousiasme stak mij en mijn man aan. Helaas is hij overleden en kan hij de aangelegde plasdras niet meer zien, maar we weten zeker dat hij het prachtig had gevonden.”
Pomp weer aan
Vorige week zette Eggens de pompen voor het plasdrasgebied weer aan. Vanwege het ANLb dat ze hebben afgesloten voor het perceel moet het in ieder geval voor 15 februari onder water staan. Het grootste deel van het perceel loopt onder water op een klein eilandje na. Dat is de keverbank waar ook vaste mest op gebracht wordt.
Tekst gaat verder onder tweet.
Het plasdrasgebied is in het voorjaar van 2021 aangelegd, maar door de sneeuw en het late voorjaar zat niet alles mee. „Het was te lang nat waardoor we geen graszaad konden inzaaien. Op 15 februari moet het water erop en vlak daarvoor kun je niet meer zaaien. Het zaaien is afgelopen najaar wel gelukt waardoor er nu een mooie hoeveelheid gras staat. Dat is ook fijn voor de kuikens zodat die zich een beetje in het gras kunnen verstoppen.”
Eggens heeft ook de slang van de pomp vervangen. Niet omdat die kapot was, maar omdat de kleur haar niet aanstond. „Wie bedenkt nou om een knalrode slang aan zo’n pomp te plaatsen. Dat past toch helemaal niet in de natuur! Die hebben we vervangen door een grijze zodat hij minder opvalt.”
Predatie vanuit de lucht
Eggens is ontzettend blij over het verloop van het afgelopen seizoen al had ze wel last van predatoren vanuit de lucht. „De plasdras zetten we helemaal af zodat vossen er niet bij kunnen komen. We zien alleen best veel ooievaars en kraaien die over het draad heen vliegen en dan hun slag slaan. Als we dat zouden kunnen voorkomen worden er denk ik meer kuikens groot.”
Vastgelegd op beeld
Met de aanleg van het plasdrasgebied vond Eggens dat het ook tijd werd voor een goede wildcamera. Die kreeg ze voor haar verjaardag. „Het is een klap geld, maar dat is hij zeker waard. De beelden zijn heel scherp en hij reageert goed op beweging.” De video’s plaatst Eggens op haar Youtube-kanaal waar ook anderen ze kunnen bekijken. „Ik heb een keer een berichtje gehad van iemand die de video’s op zijn tv kijkt. Dat is leuk om te horen. Ik kijk ze zelf ook nog wel een terug.”
Bekijk hieronder de video die Eggens afgelopen zomer maakte met onder andere wulpen, kievitten kuikens, eenden en zelfs een duif die even op het plasdrasgebied komt kijken.