Familie Bessembinder bouwt nieuwe varkensstal met voerkeuken in Heeten
Het bedrijf heeft als doelstelling om vlees veel duurzamer te produceren. Ze gaat daarom voortaan zoveel mogelijk overgebleven voedsel uit levensmiddelenfabrieken gebruiken als voer voor haar eigen varkens, meldt stichting Varkens Vandaag.
Meel
'Producten als maïssmeel, brood, tarwegries en chocoladekoekjes die niet (meer) geschikt zijn voor mensen, krijgen een tweede leven als varkensvoer', schrijft Varkens Vandaag. 'Het beperkt voedselverspilling en de import van granen. Deze reststromen worden in de voerkeuken gemengd met granen zoals tarwe en gerst. Alle grondstoffen worden vervolgens gemalen tot meel. Het mengsel wordt aangevuld met een klein deel kernvoeders die essentiële vitaminen en mineralen bevatten voor een gezonde groei van het varken.'
Het bedrijf werkt volgens het één ster Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming en is deelnemer aan het Beter voor Varken, Natuur en Boer programma van Albert Heijn. 'De stal biedt extra leefruimte en volop daglicht zodat de dieren een natuurlijk dag- en nachtritme ervaren. Speciaal voor het Beter voor Varken, Natuur en Boer programma krijgen de varkens meer speelmateriaal en wordt met speciale meettechnieken het stalklimaat continu gemonitord. Dit draagt bij aan een gezond en aangenaam stalklimaat voor varken en boer.'
Zonnepanelen
Op het dak van de stal komen zonnepanelen. In combinatie met de al aanwezige panelen is er straks meer dan genoeg elektriciteit om het hele bedrijf zelf van stroom te voorzien. Door te werken met een elektrische CV-ketel draait de varkenshouderij zonder fossiele brandstoffen.
De familie Bessembinder investeerde ook in biodiversiteit om meer leefomgeving te creëren voor dieren, planten, vogels en insecten. Zo legden ze een grote vijver aan op haar erf waar regenwater kan bezinken. Nestkasten en een insectenhotel bevorderen de lokale biodiversiteit en daarnaast realiseren de ondernemers een strook met veldbloemen en kruiden rondom hun erf.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Varkens Vandaag
Bron: Varkens Vandaag