Overijssel wijst bezwaar van besluit FDF in stikstofkwestie van de hand

FDF en de provincie Overijssel stonden op 10 januari 2022 lijnrecht tegenover elkaar tijdens een hoorzitting over de vraag of FDF ontvankelijk zou zijn. De boerenactiegroep had bij de provincie een handhavingsverzoek neergelegd, omdat Jumbo stikstof zou uitstoten zonder natuurvergunning. De provincie is niet van plan te handhaven en wil het verzoek van FDF niet in behandeling nemen. Daarop diende FDF bezwaar in.
Voor de bezwarencommissie deed FDF een poging de provincie van gedachten te doen veranderen. Gesteund door een trekkerprotest buiten op een parkeerplaats probeerde FDF de bezwarencommissie te overtuigen. Die oordeelt nu in een uitspraak dat FDF toch echt geen partij is die kan vragen om handhaving.
Ongegrond
'Wij vinden dat uw cliƫnten (boeren die FDF vertegenwoordigd, red) terecht niet zijn aangemerkt als belanghebbenden bij het handhavingsverzoek. Wij verklaren de bezwaren ongegrond en wijzen het verzoek om proceskostenvergoeding af', schrijft de bezwarencommissie.
FDF werkte samen met een aantal induviduele boeren. Zij wonen volgens de bezwarencommissie te ver af van het desbetreffende Natura 2000-gebied Boetelerveld af om last te hebben van de stikstofuitstoot van Jumbo en zijn daarom geen partij. FDF is volgens de commissie geen partij omdat FDF geen natuurbelangen behartigd, maar agrarische belangen.
De boeren droegen via FDF aan dat ze last hebben van de stikstofuitstoot op de natuur. Het zou zorgen voor minder insecten en daardoor een mindere bevruchting van gewassen op akkers die in de buurt van het natuurgebied liggen.
Groot aandeel
De bezwarencommissie meldt verder dat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat vooral de stikstof uit veehoduerij invloed heeft op het natuurgebied. 'Het is bekend dat industrie en wegverkeer, naast landbouw, een bijdrage leveren aan de totale stikstofdepositie op het Boetelerveld. Op het Boetelerveld heeft de landbouw echter een zeer groot aandeel van rond de 80 procent van de totale Nederlandse depositie. Industrie veroorzaakt naar verhouding een heel klein deel van de depositie. Dit is wetenschappelijk onderzocht en aangetoond. Voor verdere cijfers per Natura 2000-gebied verwijzen wij naar Aerius Monitor.'
Overijssel meldt verder dat de provincie wel bezig is met een lijst van niet-agrarische bedrijven die veel stikstof uitstoten. FDF heeft in Drenthe eenzelfde soort bezwaar lopen.