Nieuwe partij in Oude IJsselstreek gelieerd aan BBB
DorpEnPlattelandBeweging: mét boeren praten en niet óver ze
Lijstrekker Vreeman (73) van de nieuwe politieke partij DorpEnPlattelandBeweging in Oude IJsselstreek heeft een achtergrond in het onderwijs, bedrijfstrainingen en in de makelaardij. De grote ontevredenheid onder boeren in zijn gemeente was voor hem aanleiding om opnieuw de politiek in te gaan. „Er wordt niet mét boeren gepraat maar óver ze. En dan komen ze in opstand. Bijvoorbeeld als het gaat om grond die de gemeente wil inpikken voor woningbouw en natuur. Als je grond van boeren wilt hebben, dan ga je toch eerst met ze in gesprek!?”
Onrechtvaardig behandeld
Vreeman vindt dat boeren op dit moment stelselmatig onrechtvaardig worden behandeld. „Boeren worden geconfronteerd met lage prijzen voor hun producten, terwijl zowel de vaste als de variabele kosten, zoals de prijzen van energie, het voer, de verzorging van planten en dieren, de vrachtkosten en de kosten van kunstmeststoffen niet te vergeten, buitensporig zijn gestegen.”
Bewuste keuze
Vreeman vertelt dat de BoerBurgerBeweging er bewust voor heeft gekozen om niet al in alle gemeenten in Nederland met een eigen lijst te komen voor de gemeenteraadsverkiezingen „Ze konden onmogelijk op korte termijn al weten wat er in alle gemeenten speelt. Dat is in Oude IJsselstreek weer heel wat anders dan in Boertange of Moerdijk."
Gelukszoekers
„Bovendien moet je uitkijken met gelukszoekers die op een nieuwe partij komen", vervolgt Vreeman. „Dat kun je ook onmogelijk allemaal controleren. Dan krijg je net als bij Forum voor Democratie een kruiwagen waar inmiddels al bijna geen kikkers meer inzitten. Om dat te voorkomen ben ik zelf bij alle vijftien mensen op de lijst langs geweest, aangekondigd of onaangekondigd.”
Zelf in actie
Meike Lubbers (34) die samen met haar man Erik (36) een melkveebedrijf van om en nabij de honderd koeien runt, is nummer 2 op de lijst. Ook bij haar is de onvrede over de politiek groot. „Ik had er eigenlijk nooit over nagedacht om de politiek in te gaan. Ik had niet zoveel met politiek. Om het maar eens voorzichtig te zeggen. Maar als je iets wilt veranderen, moet je zelf in actie komen."
Twee keer verplaatst
„Wij hebben ons bedrijf in het verleden al twee keer moeten verplaatsen en vervolgens wilden ze van 75 procent van onze grond natuur maken”, verduidelijkt Lubbers. Haar schoonouders moesten in 1995 eerst uit de dorpskern van Silvolde verkassen vanwege de aanleg van een rondweg. Op de tweede locatie moest de familie Lubbers in 2012 weg vanwege de plaatsing van nieuwe elektriciteitsmasten. „En net nadat onze nieuwe boerderij in Sinderen klaar was, moesten we in 2016 vanwege de fosfaatrechten terug van 100 naar 70 koeien.”
Ecologische verbindingszone
Meike Lubbers was vorig jaar ook een van de initiatiefnemers achter de actie om met vijftig trekkers naar het gemeentehuis op te rijden. „Dat was als protest tegen de aanleg van een ecologische verbindingszone van Noord naar Zuid, dwars door de gemeente. Zonder overleg met de grondeigenaren, alhoewel de gemeente dat ontkende want het had in de krant gestaan. Maar heel veel boeren hebben dat niet gezien."
Waardedaling
„Maar als agrarische grond een natuurbestemming krijgt, daalt de grond wel met 75 procent in waarde”, vertelt Lubbers verder. Volgens de boerin uit Sinderen, die ook vloeibare zuivelproducten als yoghurt, boter en hangop verkoopt, moet de politiek mét en niet óver mensen spreken. „Dat geldt niet alleen voor boeren, maar voor alle inwoners.” Lubbers is lid van FDF, maar niet bij acties betrokken. De Sinderense werd ook door een andere nieuwe partij in de Oude IJsselstreek benaderd, het Achterhoeks Democratisch Alternatief (ADA). „Maar daar voelde ik mij niet thuis. En dat doe ik wel bij DorpEnPlattelandBeweging.”
Geen voet aan de grond
Varkenshouder André Wikkerink uit Sinderen is nummer 5 op de lijst van de nieuwe partij. Zijn bedrijf kent twee locaties in Sinderen en twee in Doetinchem en telt in totaal 4.000 vleesvarkens en 500 zeugen. Daarnaast zit Wikkerink in het bestuur van een voercoöperatie, maar daar loopt zijn termijn binnenkort af. „Ik ben ook bestuurder van LTO en als zodanig had ik al regelmatig contact met de wethouders, maar in de gemeente Oude IJsselstreek kregen we te weinig voet aan de grond.”
Wonen en werken
Ook Wikkerink vindt dat de gemeente over in plaats van met boeren praat. „Wij willen als boeren best af en toe een stukje grond afstaan voor woningbouw of industrie, want wij begrijpen best dat mensen moeten kunnen wonen en werken. Ondanks dat die industrie ook weer gecompenseerd moet worden met natuur, wat ook weer ten koste gaat van landbouwgrond.”
Zonnepanelen
Maar wat Wikkerink per se niet wil is dat gemeente Oude IJsselstreek landbouwgrond gebruikt voor zonnepanelen. „Los van het feit dat daarmee agrarische grond verloren gaat, heeft dat ook een prijsopdrijvend effect waarmee boeren concurrenten van elkaar worden.”
Wikkerink is in het verleden lid geweest van het CDA, maar heeft acht jaar geleden zijn lidmaatschap opgezegd. Op dat moment hadden zij geen boeren meer op de lijst.”
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Roel Kleinpenning