Klimaatverandering zorgt voor eensgezindheid bestuurders in de Achterhoek
Bestuurders uit de regio hadden zich al wel eerder verenigd. In 2020 is door elk van de regionale partners, waaronder LTO-Noord al ondersteuning uitgesproken voor het programmaplan ‘Doen, delen, doordenken en doorpakken’. Dit was het startschot voor een gezamenlijke aanpak van de droogte en klimaatverandering in de Achterhoek. Doel van deze aanpak is om met oplossingen een balans te vinden tussen weersextremen in de verschillende jaargetijden.
Droogtestuwen
In 2020-2021 heeft de droogteaanpak al diverse resultaten opgeleverd. In samenwerking met boeren uit de omgeving zijn er meer droogtestuwen geplaatst. Deze stuwen houden het water beter en langer vast. In de komende jaren is het de verwachting dat het aantal droogtestuwen in de Achterhoek op zal lopen naar 250-400. Daarnaast zijn er ook watergangen ondieper gemaakt en gedempt om grondwater aan te kunnen vullen.
Op verschillende locaties zijn ook al initiatieven gestart, die aansluiten bij de toekomstige plannen. Onder andere in Winterswijk, bij Landgoederenzone Baakse Beek, ’t Klooster en Zutphen. Bij ’t Klooster wordt op dit moment geëxperimenteerd met een duurzamere manier van drinkwaterwinning en zoeken partijen, in samenwerking met landgoedeigenaren en boeren naar een betere klimaatbestendige inrichting en verdienmodel.
Tevens wordt de samenwerking en ervaring van de afgelopen jaren benut om voor 2022-2023 de droogteaanpak te combineren met andere vraagstukken zoals woningbouw, groene energie en stikstof. Voorbeeld hiervan is het Nationaal Landschap Winterswijk waar maatregelen tegen droogte gecombineerd worden met de aanpak van de stikstofcrisis.
Opdracht in de Achterhoek
Als er niets gedaan wordt zal natuur, landschap en landbouw in de toekomst grote schade ondervinden van droogte en klimaatverandering. Onderzoek en analyse van de bodem- en watersystemen in de Achterhoek laat zien dat met 100 mm extra water in de winter, het gebied een stuk beter voorbereid is op droogte in het groeiseizoen. Een belangrijke taak rust op de schouders van de betrokken partijen. Deze verantwoordelijkheden zijn nu ook vastgelegd in de bestuurlijke overeenkomst ‘Aanpak Droogte Achterhoek’.
Samenwerkende partijen zijn: Vrijwel alle gemeenten uit de regio Achterhoek, Achterhoek Ambassadeurs, Gelders Particulier Grondbezit, Geldersch Landschap, LTO-Noord, Natuurmomenten, Provincie Gelderland, Staatsbosbeheer, Vitens en Waterschap Rijn en IJssel.
Tekst: Thije Jansen
Beeld: Eljee Bergwerff
Bron: Waterschap Rijn IJssel