Provincie is het oneens met Zuid-Holland, Brabant en Utrecht
Gelderland: ‘Vermindering geborgde zetels nu niet handig’
De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft de kwestie van het aantal geborgde zetels in waterschappen Rivierenland en Rijn en IJssel aangezwengeld in de vergadering van Provinciale Staten van 10 november 2021. Het waterschap Vallei en Veluwe werd daarbij niet betrokken, omdat dit waterschap al zit op een minimum van zeven. Het gaat daarbij om zetels die automatisch worden toebedeeld aan vertegenwoordigers van boeren, bedrijven en milieuorganisaties. Los van die zetels waar politieke partijen naar mee kunnen dingen.
Van tafel
Die motie van PvdD is inmiddels van tafel met de toezegging dat Gedeputeerde Staten in overleg gaan met de waterschappen. En met een voorstel terugkomen in het huidige kwartaal. Dat luidt dat het handiger is om te wachten op een initiatiefvoorstel van de Tweede Kamer. Dat komt er namelijk binnenkort aan, aldus Gelderland. Nu al handelen zou nieuwe wetgeving eventueel doorkruisen.
Zuid-Holland wel
GS van Gelderland scharen zich daarmee niet achter de plannen van Provinciale Staten van Zuid-Holland. Deze hadden op 13 oktober van het afgelopen jaar een initiatiefvoorstel aangenomen om het aantal geborgde zetels in de algemeen besturen van de in Zuid-Holland gelegen waterschappen vast te stellen op het wettelijk minimum van zeven zetels.
Rivierenland
Dat is in zoverre relevant voor Gelderland omdat beide provincies beide ‘gaan’ over waterschap Rivierenland, dat voor een klein deel binnen de grenzen van de provincie Zuid-Holland gelegen is. Sterker nog: dat geldt ook voor de provincies Utrecht en Noord-Brabant. Die twee provincies hadden overigens geen bezwaren tegen het nu al terugbrengen naar zeven geborgde zetels in het waterschapsbestuur.
Volledige afschaffing
GS van Gelderland erkennen wel dat in een rapport van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat wordt geadviseerd het systeem van geborgde zetels in het waterschapsbestuur af te schaffen. Met als reden dat de belangenbehartiging afdoende wordt gewaarborgd door de politieke partijen. ‘In het advies wordt echter ook geconcludeerd dat het niet goed mogelijk is om nog voor de aanstaande verkiezingen van 2023 de praktijk te veranderen’, aldus het Gelders provinciebestuur.
Vóór afschaffing
Gelderland meldt ook vóór afschaffing van het stelsel van geborgde zetels te zijn. ‘Maar wij stellen ons evenwel op het standpunt dat zolang het stelsel van geborgde zetels nog bestaat, er recht moet worden gedaan aan de belangenverhoudingen zoals die ooit in de reglementen van de waterschappen zijn vastgelegd.’ Gelderland zegt daarbij nadrukkelijk het belan van de landbouw in het oog te houden.
Weinig meerwaarde
‘De achterliggende reden van Provinciale Staten van Zuid-Holland om de geborgde zetels terug te brengen naar het wettelijk minimum is het democratischer maken van het algemeen bestuur, aldus GS van Gelderland. Wij zien echter weinig meerwaarde in het verschuiven van één zetel van de categorie ‘ongebouwd’ naar de categorie ingezetenen om dat doel te bereiken.’ De extra zetel ‘ongebouwd’ wordt volgens Gelderland nameljk gerechtvaardigd vanwege het andersoortig belang van de landbouw, namelijk de grote mate van inkomensafhankelijkheid bij de taakuitoefening door het waterschap.’
Lees hier de volledige brief van GS aan PS van Gelderland.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen