Statenleden Gelderland: antwoorden over natuurdata teleurstellend
De drie Statenleden voerden de afgelopen maanden gesprekken met diverse natuurorganisaties die subsidie krijgen van de Provincie Gelderland voor het uitvoeren van natuurbeheer. Jaarlijks geeft de provincie Gelderland ruim 100.000 euro uit aan beheervergoedingen. Een aantal Terrein Beherende Organisaties (TBO’s) gaven de Statenleden te kennen dat ze behoefte hebben om behaalde resultaten van gesubsidieerde maatregelen te delen. De vragen van de Statenleden gingen vooral daarover, maar de Provincie Gelderland (het provinciebestuur) reageert erg terughoudend.
RVO en ecologen
De Statenleden wilden inzage in de onafhankelijke controle vanuit de Provincie Gelderland die uitgevoerd wordt om te controleren of het juiste natuurbeheer wordt uitgevoerd dat past bij het natuurdoeltype. Die procedure stond beschreven op de website van RVO. Volgens Gedeputeerde Staten klopt dat niet en vinden die kwaliteitscontroles sinds 2011 niet meer plaats. GS kan daardoor ook geen informatie overleggen.
Gedeputeerde Peter Drenth gaf twee jaar geleden echter aan, in een interview in Vee & Gewas, dat er ecologen in dienst zijn ‘die onder andere toezien op het werk van de terreinbeheerders’. Een woordvoerder van Drenth laat desgevraagd weten dat Gedeputeerde Staten formeel de landelijke procedure volgt en daardoor geen informatie kan verstrekken. De Provincie wil dat graag veranderen en de methodiek van de monitoring van de natuur veranderen, alleen is dat nog in opbouw. De informatie die de ecologen de afgelopen jaren hebben verzameld over het goed uitvoeren van het natuurbeheer deelt de Provincie echter niet. En inmiddels bestaat de webpagina waar de vragenstellers zich op baseren bij RVO ook niet meer, zo blijkt uit het natrekken door de redactie.
Arjan Tolkamp kan de reactie van GS niet goed plaatsen. „Dit lijkt inderdaad tegenstrijdig met eerdere uitlatingen, echter kunnen we hier ook te maken hebben met het spanningsveld en de onduidelijkheden in de Wet Natuurbeheer, waarbij het Rijk vaak opdrachtgever is aan GS, GS uitvoerend en betalend, en de verantwoording uiteindelijk ligt, via de minister, bij de Tweede Kamer.”
Data wel en niet beschikbaar
De vragenstellers wilden ook weten of ze jaarlijks een overzicht konden krijgen van de data die TBO’s zelf bijhouden over de effectiviteit van hun beheer. Het gaat dan om inkomsten en uitgaven van de middelen voor het in standhouden van vegetatietypen en of de uitgevoerde beheermaatregelen effect hebben. Een aantal TBO’s gaf richting de Statenleden aan dat voor zichzelf bij te houden. Volgens GS kan die informatie niet jaarlijks gebundeld worden, omdat de natuurorganisaties die data niet kunnen geven.
Voortgangsrapportage
De Provincie Gelderland levert jaarlijks input voor de landelijke voortgangsrapportage Natuur. De Statenleden willen rond datzelfde moment ook een rapportage van de Gelderse situatie of in ieder geval de info toegestuurd krijgen die wordt ingestuurd voor de landelijke rapportage. Maar ook dit is lastig volgens GS. Een jaarlijkse rapportage kan niet worden overlegd. De info die de Provincie instuurt voor de landelijke rapportage kan wel gedeeld worden, maar dat zijn gebruiksonvriendelijke bestanden en geen keurig overzicht van de toestand van de Gelderse natuurgebieden.
Bodemmeetnet
Tenslotte wijzen de Statenleden nog op het Landelijk Meetnet Bodemkwaliteit uit 1993-1997 en 2006-2010. Uit deze resultaten blijkt onder andere dat vooral bij zandgronden onder bos de bodem- en grondkwaliteit minder zuur is geworden. De vraag is of er in natuurgebieden grondmonsters worden genomen om de bodemkwaliteit te meten en of de Statenleden daarvan een samenvatting kunnen krijgen. Uit het antwoord valt af te leiden dat er inderdaad bodemonderzoek plaatsvindt, maar GS geeft aan dat er nog maar één meetronde heeft plaatsgevonden en daardoor nog geen trend kan worden bepaald.
Teleurstellend
De antwoorden van GS vallen de Statenleden tegen. Tolkamp: „Mijn mede-indieners en ik zijn wat teleurgesteld over de concreetheid en passiviteit van de antwoorden. Dat heeft een voorgeschiedenis omdat dit ook al speelde bij de beantwoording van onze vragen omtrent de Moeflons en de wolf. Als voorbeeld vraag 2 uit deze vragenset. Niet alle TBO’s houden het bij, was het antwoord. Maar er had ook aan toegevoegd kunnen worden: 'de volgende TBO’s zijn bereid om hun informatie met u te delen'.”