Column: Context
Zo af en toe help ik dames op weg die kampen met vaginisme of andere problemen tussen de lakens. Ik bied een luisterend oor en deel mijn ervaring. Ondanks dat iedere persoon en situatie anders is, kan ik als ervaringsdeskundige op dit vlak zo onderhand wel uittekenen waar de problemen in zitten. Namelijk: context, context, context.
Wat dit te maken heeft met de boerderij? Alles.
Jezelf (her)ontdekken heeft namelijk alles met context te maken. En die context is op de boerderij vaak een factor die verandering niet bevordert. Want, als jij woont, werkt en leeft op dezelfde plek, met dezelfde mensen die zowel jouw familie, geliefden, collega’s en soms zelfs vrienden zijn, hoe ga je jezelf dan nog opnieuw uitvinden? Hoe kom je dan nog af van de rol waar je eigenlijk altijd in verzandt in de familie. De stille Willy, of juist de stugge, degene die hard en zakelijk is, of die geen confrontatie durft aan te gaan, degene die z’n gevoelens niet uit, of zelfs op volwassen leeftijd nog altijd hoopt het respect van papa af te dwingen.
Dat is gruwelijk moeilijk, maar ook ontzettend de moeite waard. Want je bent zoveel meer dan de rol waar je in zit. Zoveel meer dan een boer of boerin. Een zoon. Of dochter. Zoveel meer dan de verwachtingen die op je leunen. Maar hoe kom je daar dan van los?
Met deze vraag ging ik zelf al eens naar een psycholoog. Ik legde haar uit dat altijd als ik op reis was ik het gevoel had dat ik helemaal vrij was. Alsof ik kon zijn wie ik wilde zijn, maar als ik weer thuis was, voelde het soms alsof ik werd teruggeplaatst in een rol die niet meer paste. ‘Wat te doen?’, vroeg ik haar. Binnen een uur stond ik buiten met een tekening en uitleg. ‘Soms krijg je een rol opgelegd. Als in een toneelstuk. Een rol voelt vaak beklemmend, omdat je niet ineens kan wisselen. Kies ervoor om positie in te nemen, alsof je voetbalt. Je bent misschien spits, maar als het nodig is dan verdedig je gewoon mee. Het speelveld is van jou.’
Dit inzicht heeft me zoveel ruimte gegeven. Want zelfs als de context me terug wil zetten op m’n ‘oude plek’, voel ik dat ik kan kiezen. Rol of positie? En als je zelf positie durft in te nemen, geef je de mensen om je heen een vrijbrief om hetzelfde te doen. Dat brengt vaak veel verrassends in beweging. Niet alleen tussen de lakens.
Jantien groeide op, op het melkveebedrijf van haar ouders in de Achterhoek. Na haar studie journalistiek werkt ze voor haarzelf onder de naam ‘Echt Werkt’ als schrijver, storyteller en coach. In haar werk zet ze storytelling in om gesprekken te openen, de kwetsbare kanten van het leven te delen en mensen meer met elkaar te verbinden. Lees hier de eerste column van Jantien.
Tekst: Jantien Klein Ikink
Beeld: Jantien Klein Ikink