‘Centrum van Borculo niet geschikt als landbouwroute’

Op loonbedrijf Baks, gelegen aan de rand van Borculo, werd de delegatie van CDA Berkelland ontvangen. Op uitnodiging van de branchevereniging voor loonwerkers Cumela gingen drie van de dertien loonwerkers, actief in Berkelland, in gesprek met de (toekomstige) gemeenteraadsleden.
Verkeersveiligheid
Tom Krayenbrink van Baks Loonbedrijf schetst een situatie waarin landbouwwerktuigen door de smalle straatjes van het centrum van Borculo moeten, terwijl er een provinciale weg omheen ligt. „In het centrum is het smal en er staan veel auto’s. Het kost best wat stuurkunsten om een moderne landbouwmachine daar doorheen te sturen. Op de provinciale weg om het centrum is veel meer ruimte en is het ook veel veiliger om met de trekker te rijden. Een landbouwmachine mag daar alleen niet rijden. Wij moeten onze medewerkers dus door het centrum sturen, wat helemaal niet veilig is, of een boete riskeren.”
Melkveehouder en gemeenteraadslid Willy Erinkveld herkent deze problemen en weet te vertellen dat het ook al eerder in de gemeenteraad is besproken. „Er is in andere gemeenten gekeken of ze zo’n provinciale weg gedeeltelijk kunnen openstellen voor landbouwvoertuigen. Daarbij is het wel belangrijk dat er voldoende en lange landbouwpasseerhavens komen. Zorg er wel voor dat jullie medewerkers die passeerhavens ook gebruiken. Of draai desnoods een extra rondje over de rotonde. Zo laat je ook goodwill zien richting andere weggebruikers.”
Maatwerk
Vanuit de loonwerkers is er ook wat kritiek op de manier waarop de gemeente werkzaamheden uitzet. Arjen Winkelhorst van loonbedrijf Winkelhorst uit Eibergen zegt daarover: „Ik kreeg een keer een aanvraag binnen van de gemeente voor het vervoeren van zand door de héle gemeente. Dat is toch niet logisch. Ik kan niet de hele gemeente doorcrossen voor een paar bakjes zand. Ik snap niet waarom ze dit soort aanvragen niet opsplitsen. Lokale werkzaamheden moet je lokaal laten uitvoeren.”
Lijsttrekker Theo Helmers is het met Winkelhorst eens dat dit soort aanvragen door ondernemers uit de regio zelf uitgevoerd zouden moeten worden. „We merken dat ambtenaren zich soms te strak aan de wettelijke kaders houden waardoor de menselijke maat een beetje zoek raakt. Als dit soort dingen voorkomen is het goed om dat ook bij een van de gemeenteraadsleden aan te geven. Zij kunnen dan kijken of er op een andere manier een oplossing te vinden is. We willen als raadsleden de politiek zo dicht mogelijk bij de mensen brengen.”
Landbouwpartij
Het CDA in Berkelland had de afgelopen periode acht zetels in de gemeenteraad. Erinkveld hoopt dat dat er ook acht blijven, al zou het ook kunnen dat ze er eentje winnen of verliezen. „Het blijft altijd spannend wat de uitkomst zal zijn. De partij Ondernemend Berkelland (OBL) is een partnerschap aangegaan met de BoerBurgerBeweging. Dat zal wel eens wat dingen kunnen veranderen. Al zijn wij van oudsher wel de echte landbouwpartij in de gemeente en hebben we ook veel raadsleden die een link hebben met de landbouw.”
De aanwezige loonwerkers geven aan dat ze gaan stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Al is die stem wel anders dan tijdens de landelijke verkiezingen.