Crowdfunding voor Achterhoeks Zonnebloemlint

Dit jaar doen ook de gemeentes Oost-Gelre, Winterswijk en Aalten mee met het inzaaien van zonnebloemen. In 2018 startte het project Zonnebloemlint vanuit de lokale LTO-afdelng. In het eerste jaar van de actie in Lochem zaaiden de boeren 5.000 meter zonnenbloemen langs maĆÆspercelen. In 2020 gaat de gemeente Bronckhorst ook mee doen en in die gemeente werd nog eens 16.500 meter zonnebloemlint gerealiseerd. Vorig jaar haakte ook gemeente Berkelland aan en werd er in totaal 32.000 meter aan zonnebloemlint ingezaaid.
Meer insecten
Dat de linten effect hebben bleek uit onderzoek in 2019 en 2020. Toen dede vrijwilligers samen met onderzoeksbureau Eelerwoude een biodiversiteitsonderzoek. Uit de tellingen in zowel Lochem als Bronckhorst bleek dat bestuivende, maar ook niet bestuivende insecten gebruik maken van de randen. Er zitten meer insecten en meer soorten insecten in de zonnebloemranden. Er werden vooral veel hommels en zweefvliegen waargenomen.
Meedoen
Om dit jaar weer zoveel mogelijk meters aan zonnebloemen te zaaien is er een crowdfundingsactie. Via www.zonnebloemlint.nl kunnen burgers meebetalen aan een mooiere omgeving. Dat kan al vanaf vijf meter voor 6,00 euro. Op 15 april sluit de crowdfunding. Diegene die doneert mag zelf kiezen in welke gemeente de zonnebloemen worden gezaaid. Ook bedrijven kunnen meedoen aan de actie.