Natuurinclusieve landbouw in de praktijk Cleantech Regio
Deelnemers gaven een indruk van hun ervaringen en de toepassing van natuurinclusieve landbouw die ze hebben toegepast op hun bedrijf. Dit vertelden ze aan collega’s en aan mensen van gemeentes en provincie. Het ging over landschapselementen, kruidenrijk grasland, experimenteren met potstal, nestkasten, weidevogelbeheer en agroforestry. Rosanne Schrijver boert op 43 hectare klei in de IJsselvallei en zegt dat deelname aan de cursus voor haar een stap is in het beantwoorden van de vraag vanuit de maatschappij. „Ik wil onze gangbare melkveehouderij verbreden en mijn kennis toepassen als landschapsarchitect. Ons bedrijf De Hazelt ontvangt schoolklassen, de boerderij heeft een overeenkomst met een zorginstelling en er loopt een klompenpad over ons erf.” Ze denkt na over verkoop van vlees aan huis.
Versnellen en verdienen
Het gezelschap cursisten en hun begeleiders willen verder. Dit door te versnellen, te verbinden, te verdienen en te verdiepen. Voor een aantal deelnemers speelt het niet afhankelijk willen zijn van subsidies een belangrijke rol, anderen vinden dat ecodiensten gewoon goed moeten betaald. Enkele deelnemers richten zich speciaal op jongeren om hun kennis en enthousiasme aan over te dragen, anderen willen met name de burgers informeren en bewegen financieel meer over te hebben voor een goed product. Rosanne Schrijver doet een oproep aan eenieder om wilgen te knotten, omdat de boer als beheerder van het landschap die hulp kan gebruiken.
Extensiever worden
Een andere deelnemer, Henry de Boer, heeft 70 melkkoeien. Hij vindt dat er veel op de boeren af komt en dat daar een oplossing voor gevonden moet worden. „Grond- en mestbeleid zijn problematisch, omdat er meer ruimte nodig is om meer gewassen te kunnen telen en extensiever te kunnen werken. Ik zou gewassen willen verbouwen waarmee ik zelfvoorzienend kan worden, zonder afhankelijk te zijn van subsidies.” Hij is kritisch op gemeentes die zonneweides aanleggen omdat zo de druk op de grondmarkt nóg groter wordt.