Boete dierenarts uit Overijssel voor te kwistig antibioticagebruik en uierinfusen
De dierenarts kreeg de tuchtrechtelijke sanctie tevens opgelegd voor het aanbrengen van tenminste negen uierinfusen bij melkkoeien. Voor de uierinfusen is tegen de dierenarts ook een strafzaak aanhangig gemaakt. Het tuchtcollege noemt uierinfusen bij ernstige uierontsteking een achterhaalde behandeling.
Administratie
De zaak is bij het Veterinair Tuchtcollege aangebracht door de klachtambtenaar, een soort aanklager, bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In 2019 werd de administratie van een schapenhandelaar uit Staphorst gecontroleerd. Deze handelaar importeert vrachtwagenladingen schapen uit Midden- en Oost-Europa voor de slacht. Gebleken is dat de schapen preventief worden ontwormt en preventief antibiotica kregen.
De tuchtrechter heeft geen straf opgelegd voor het preventief ontwormen met Flukiver Combi. Maar wel voor het preventief behandelen met het antibioticum Alamycin LA 300. Ook gezonde schapen kregen namelijk dit middel dat ook nog eens niet voor schapen is bedoeld. Het antibioticum mag alleen aan varkens en runderen worden gegeven. Voor schapen is er een minder zwaar middel. Als motief noemt de tuchtrechter het gebruiksgemak omdat dit zwaardere middel maar één keer hoeft te worden toegediend en nabehandeling van de dieren niet nodig is.
Eventueel hoger beroep
De zaak over de uierinfusen kwam aan het licht nadat een rund voor een noodslachting op een slachthuis kwam. Een dienstdoende NVWA-dierenarts kwam er achter dat op het bedrijf van herkomst meerdere runderen waren behandeld met een uierinfuus. Volgens de klachtambtenaar ging het in 2019 zelfs om tien veebedrijven. Naast het preventief geven van antibiotica en het aanbrengen van uierinfusen valt de tuchtrechter ook over de gebrekkige administratie van de dierenarts. Daarin ontbraken onder meer identificatie- en registratiegegevens. De dierenarts kan tegen de uitspraak in hoger beroep bij het Veterinair Beroepscollege.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Agrio