Gemeenteraadsverkiezingen: flink aantal BoerBurgerBondgenoten kan feest vieren
De partij BBB-HMV van varkenshouder Henk Meerdink was de eerste lokale partij die een bondgenootschap aanging met BBB. De landelijke BBB-partij, actief met één zetel in de Tweede Kamer ondersteunde de aangesloten lokale partijen met de campagne. Er moesten uiteraard raakvlakken zijn, maar de lokale partijen blijven wel autonoom.
BBB kreeg het organisatorisch niet voor elkaar om zelf mee te doen in de gemeenten, de partij richt zich op de provinciale verkiezingen van volgend jaar. Via de bondgenoten hoopt BBB toch wat invloed uit te oefenen in de gemeenteraden.
Dat lijkt te gaan lukken, al doet BBB via de bondgenoten wel in een beperkt aantal gemeenten mee. En sommige partijen hadden al zetels. Een voorbeeld daarvan is Gemeentebelangen Midden-Drenthe, die van drie naar vijf zetels gaat. De partij is daarmee samen met een andere partij de grootste. Met 20,4 procent van de stemmen versloeg de partij wel GBSW (19,1 procent).
Fryske Marren
Naast BBB-HMV kan ook Kleurrijk Fryske Marren (in de Friese gemeente De Fryske Marren) een overwinningsfeest vieren. De partij, ook aangesloten bij BBB, knalt de gemeenteraad in met drie zetels. De lokale tak pakte 9,5 procent van de stemmen.
Winst was er ook voor de kersverse partij Volkspartij in Nederlands Belang, dat in Súdwest-Fryslân als debutant direct twee zetels pakte.
Aan de andere kant van het land, op het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee, is er een zege met een dikke BBB-tint. Bondgenoot Groep Jan Zwerus pakte vanaf nul vier zetels, liefst 12,2 procent van de stemmers stemde op de lokale boerenpartij.
Groningen
In de Groningse gemeente Westerkwartier blijft het waarschijnlijk lang onrustig bij VZ, de BoerBurgerBondgenoot die veruit de grooste is geworden. De fractie komt met liefst tien zetels de raad binnen, een stijging vanaf zes zetels. Van de 58 procent (opkomst) stemde liefst 27,4 procent op VZ Westerkwartier.
Leefbaar Midden-Groningen, in de gemeente Midden-Groningen, lijkt ook de vruchten van de BBB-samenwerking te plukken. De partij is in één klap de één na grootste partij, met zes zetels. De partij had één zetel. Alleen GemeenteBelangen is met 8 zetels groter. Leefbaar pakte 16,8 procent van de stemmen.
Reden voor gejoel is er ook voor Hogeland Lokaal Centraal, dat als BoerBurgerBondgenoot 10 procent van de stemmen pakt. Het is goed voor een stijging van nul naar drie zetels.
Ook winst voor OBL, Dorp en Platteland en MML
In Berkelland (GD) lijkt Ondernemend Berkelland (OBL) vijf zetels te pakken. Ze haalt 18,2 procent van de stemmen binnen en is in een klap de één na grootste partij en stijgt door vanaf twee zetels. Ook deze BoerBurgerBondgenoot doet het dus goed.
In de Gelderse plaats Lochem scoort Meedenken met Lochem (MML) ook een plus. De partij pakt 10,8 procent van de stemmen, goed voor een stijging van één naar twee zetels.
In de gemeente Oude IJsselstreek (GD) komt het sterk op BBB geïnspireerde Dorp en Plattelandbeweging de raad in met 3 zetels. Een knappe prestatie, want de partij werd pas enkele maanden geleden opgericht. De partij haalde 13,8 procent van de stemmen, meer dan bijvoorbeeld CDA en PvdA.
In West Betuwe noteerde Leefbaar Lokaal Belang een kleine plus ten opzichte van vier jaar geleden. Een extra zetel leverde het niet op, met drie zetels is het de derde partij van de Gelderse gemeente.
Voor Trots Rhenen in Gelderland zijn de druiven zuur. De BBBondgenoot haalde meer stemmen (3,8 procent), maar lijkt geen zetel te veroveren.
Andere BBBondgenoten
Duurstede voor Democratie, de enige BBBondgenoot in de provincie Utrecht (in de gemeente Wijk bij Duurstede) stemde 7,9 procent van de kiezers op de partij. Het is genoeg voor één zetel, die had de fractie tot nu toe nog niet.
In de Noord-Hollande gemeente Amstelveen pakte Actief voor Amstelveen twee zetels. Het betekende dezelfde uitslag als vier jaar geleden.
DeventerNu, de enige BoerBurgerBondgenoot in de provincie Overijssel, pakt één zetel in de raad. Dat is een verschil met één zetel ten opzichte van de vorige keer, dus ook winst. De partij pakte 3,3 procent van de stemmen.
Ook Heusden Verbindt in Noord-Brabant komt de gemeenteraad van Heusden in met één zetel. De fractie pakte 5,2 procent van de stemmen. De partij had nog geen zetels.
In dezelfde provincie is er ook winst voor Burger Belangen Moerdijk/Boer Burger Bondgenoot. De partij pakt 3 zetels, 2 meer dan vier jaar geleden. Samen met het CDA en Moerdijk Lokaal is de partij de op twee na grootste.
Trots Haarlem, in de hoofdstad van Noord-Holland, levert één zetel in. De partij gaat met één raadslid het gemeentehuis in.
Lokaal SH in Someren-Heide (NB) pakte geen extra zetels. De partij houdt twee gemeenteraadsleden.
Landelijk
Het landelijke beeld is dat de lokale partijen het goed hebben gedaan. Minister en VVD-voorman Mark Rutte feliciteerde bij de NOS de lokale partijen met de verkiezingsoverwinning. Er is geen grote verliezer, al leveren de coalitiepartijen links en rechts wel wat in. Een voorbeeld daarvan is Tubbergen in Overijssel, waar het CDA van twaalf naar zes zetels gaat. Drie lokale partijen (allen geen BBBondgenoot) boekten grote zeges. Echter blijft CDA ook met zes zetels de grootste partij.
De opkomst was vooral in de grote steden laag. Al lijken de opkomstpercentages op het platteland dat wel wat recht te trekken.
Bekijk in de tabel hieronder alle uitslagen van de BBBondgenoten tijdens de afgelopen verkiezingen.