Manifest voor nieuw verdienmodel
Wierdense boeren werpen zich op voor natuurbeheer
In Wierden en omgeving spelen veel maatschappelijke opgaven en problemen die nieuwe oplossingen vragen, aldus boeren in die plaats die een manifest hebben gepresenteerd. ‘Met het oog daarop wordt door overheden en andere organisaties allerlei regelgeving ontwikkeld en worden gebiedsprocessen gevoerd zoals de gebiedsgerichte aanpak stikstof (GGA) en verkenningen in en rond het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug Twentse Reggedal.’ Aldus de boeren in een toelichting.
Manifest
Een collectief bestaande uit vertegenwoordigers van de Waterwerkgroep Wierden, Boerentrots Wierden en LTO West-Twente heeft het manifest opgesteld met vijf uitgangspunten. Daaronder dat boerengrond zoveel mogelijk beschikbaar gehouden moet worden voor boeren. En dat boeren gronden rond natuurgebieden in - extensief - beheer moeten nemen. Met uiteraard een passende vergoeding per hectare. Daarbij zoekt het collectief nadrukkelijk het gesprek met de samenleving en samenwerking met overheden en andere organisaties.
Agrarisch Terrein Beheer
'We willen een Agrarische Terrein Beheer organisatie opzetten (ATB) om invulling te geven aan deze uitgangspunten”, zegt melkveehouder en trekker Gerrit van der Kolk van het initiatief. 'De plannen van de boeren worden ondersteund door het Agrarisch Jongeren Kontakt Noord-West Twente, gemeente Wierden en Stimuland.'
Met minister in gesprek
De boeren willen het manifest zo snel mogelijk aanbieden aan de minister voor Natuur en Stikstof Christanne van der Wal. ‘Dit is het voorbeeld waar boeren zelf de handschoen oppakken om invulling te geven aan het gebiedsgericht werken en de maatschappelijke opgaven die er zijn in het gebied’, aldus melkveehouder en lid van de kerngroep Martin Immink.
De initiatiefgroep gaat op zoek naar middelen om de plannen te kunnen financieren en streeft ernaar dat de middelen zoveel mogelijk op het boerenerf terecht komen.