WDODelta: 'Boeren houden zich netjes aan RoundUp-regels'
Tot en met mei voert het waterschap de controles gericht uit. WDODelta kijkt bij geel of oranje gekleurde percelen naar de slootkanten. In 2021 werden op deze manier 305 percelen gecontroleerd.
„De meeste boeren hebben zich toen netjes aan de regels gehouden", laat toezichthouder René Gerritsen weten. „Daar zijn we erg blij mee. In totaal zijn er 50 waarschuwingen en drie boeterapporten afgegeven. In die gevallen was het sloottalud bespoten en geel verkleurd.”
Nog hoger
Het waterschap wil graag voorkomen dat de werkzame stof in RoundUp, glyfosaat, in het water terechtkomt. „Voor dit jaar hopen we dat de naleving nóg hoger wordt. Dat doen we door aandacht te blijven schenken aan dit onderwerp en te blijven controleren.”
De teeltvrije zone helpt volgens het waterschap daar een handje bij en zorgt ervoor dat er tussen het perceel en het water letterlijk een strook teeltvrij land is. Binnen deze strook mag niet worden gespoten en bemest. Dit zorgt ervoor dat er minder spuitvloeistof en afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen in het water van de sloten terecht komt. 'WDODelta voert deze controles op de teeltvrije zone uit om het waterleven en de kwaliteit van het water in de sloten te beschermen', schrijft het waterschap in een persbericht.
Glyfosaat
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb)heeft in januari van dit jaar de toelating van de meeste toepassingen van Roundup verlengd. Eind dit jaar neemt Europa een beslissing over het gewasbeschermingsmiddel, dan wordt duidleijk of boeren RoundUp mogen blijven gebruiken voor het bijvoorbeeld doodspuiten van een vanggewas.