Fotoserie: Elke graswagen nauwkeurig gemeten
Het doel is de opbrengst per perceel en per snede te bepalen en zo de mineralenbenutting te verbeteren. DLV-begeleidster Inge Schie legt uit: „We weten hoeveel we aan stikstof en fosfaat in de bodem hebben gebracht en welke voedingswaarde vervolgens in het gras zit. Maar hoeveel van dat gras er nou van een perceel af komt en hoeveel stikstof en fosfaat we dus onttrokken hebben, bleef tot nu toe gokken. Daarnaast kunnen we nu bepalen welke percelen het beste op de bemesting reageren en daaruit afleiden hoe we andere percelen kunnen verbeteren.”
Oud of nieuw gras
Veehouder Menkveld is bij de metingen vooral opgevallen hoe verschillend oud en nieuw gras zich gedraagt. „Drie percelen zijn gisteren gemeten. Het nieuwste, dat afgelopen najaar is ingezaaid met productiegras, gaf 4664 kg product per hectare. Het perceel van 2 jaar oud gaf 4030 kg, en het perceel van 12 jaar oud bracht maar 2950 kg op. Terwijl ik die oudere percelen beregend heb en dat nieuwste perceel niet. Bij de eerste snede, eind mei, waren de verschillen ook al zo groot. Ik kon het toen eigenlijk niet geloven, maar nu blijkt weer hetzelfde.”
IJkpunt hakselaar
De deelnemende loonwerkers en dealers gebruiken de metingen als ijkpunt om de gps-opbrengstmeting op hun hakselaars te verbeteren. „Ook BLGG kan berekeningen voor het kuil-opmeten nauwkeuriger maken, nu we precies weten hoeveel er in zo’n kuil is gegaan”, voegt Menkveld toe. Herman Krebbers van DLV plant verzorgt deze technische begeleiding.
De wegingen zijn dit voorjaar begonnen en zullen twee jaar lang bij elke snede plaatsvinden. Daarnaast laten de deelnemers ook mestmonsters, vers gras monsters en bodemmonsters nemen.
Tekst: José Bongen
Beeld: Ruth van Schriek