Onbemande mini-boerderijwinkel uit Wilp wil verder groeien

De Pantry (Engels voor voorraadkast) is een initiatief van Wilpenaar Lukas Lagerweij die met zijn onbemande mini-boerderijwinkel ervoor wil zorgen dat burgers uit kleine kernen weer in hun eigen dorp boodschappen kunnen doen. Daarbij wordt hij ondersteund door de Innovatie Coöperatie. „Eerder had ieder dorpje wel een bakker, groenteboer en/of slager. Die ondernemers houden het tegenwoordig niet meer vol en verdwijnen. Dat is ontzettend jammer want burgers die in zo’n dorp wonen hebben ook behoefte aan boodschappen halen in de buurt.”
Betreden met app
Dat die behoefte er ook daadwerkelijk is bleek wel na de opening van de eerste Pantry in Wilp aan Rijksstraatweg. Wekelijks bezoeken enkele honderden mensen de onbemande winkel voor hun boodschappen
Bezoekers kunnen na het downloaden van de app de pantry betreden. Met diezelfde app scannen ze de producten die ze willen kopen en ook afrekenen gebeurt via de app. „Klanten zitten bij ons nergens aan vast. Ze hoeven geen abonnement af te nemen en kunnen zelf kiezen wanneer ze hun boodschappen gaan halen.” De app is inmiddels al door zo'n 2000 mensen gedownload.
Eerlijke prijs
De prijzen van producten zijn bewust niet weergegeven in de app. „Als mensen naar de prijs vragen zeg ik dat ze altijd een eerlijke prijs betalen. De échte prijs van het voedsel.” Boeren en ondernemers die verkopen in de Pantry bepalen zelf hun verkoopprijs. Een percentage daarvan gaat naar de stichting achter de Pantry en wordt besteed aan het draaiend houden van de winkel.
Aanbod langzaam gegroeid
Voor de bevoorrading werkt Lagerweij samen met 17 ondernemers uit de buurt. Het grootste deel van hen is boer, maar er is ook iemand die zijn eigen pindakaas maakt en verkoopt in de Pantry. Het aanbod is langzaam gegroeid. Biologisch melkveehouder Niels Klunder is vanaf het eerste moment betrokken bij de Pantry. „Lukas is een vriend van mij en we vinden het een super initiatief waar wij volledig achter staan.”
Klunder en zijn broer runnen het biologische melkveebedrijf met 75 koeien en 60 hectare in de uiterwaarden van de IJssel. De broers wilden graag meedoen met de Pantry omdat ze benieuwd zijn naar afzetten via een korte keten. „We hebben net een nieuwe stal gebouwd en melken sinds januari 2021 biologisch. Best een drukke periode dus. Het verzuivelen van de melk hebben we voor nu uitbesteedt waardoor we eerst kunnen kijken hoe het loopt. Op den duur zouden we dat verzuivelen wel zelf aan huis willen doen. Wat we alleen niet aan huis willen doen is verkoop. Daarom past de Pantry bij ons omdat we dan een externe verkooplocatie hebben voor onze melk.”
Afzet moet groeien
Op dit moment zet Klunder 60 liter melk per week af. Eigenlijk kan dat nog niet uit vertelt de melkveehouder. „Als we er echt iets aan willen verdienen moeten we een paar 100 liter per week afzetten. Dat red je nu nog niet want we hebben nog maar één verkooplocatie. Als er meerdere locaties komen dan kan het hard gaan met de afzet.”
Lagerweij heeft ambities om het concept van de Pantry verder uit te rollen en meerdere onbemande mini-boerderijwinkels te plaatsen door heel Nederland. Tijdens dat proces wordt hij ondersteunt door De Innovatie Coöperatie die hem onder andere helpt met het opzetten van kleine netwerken die elke Pantry nodig heeft voor de bevoorrading.
Help de Pantry!
Bij het proces van groeien loopt Lukas Lagerweij van de Pantry tegen verschillende vraagstukken aan. Vandaar dat Agrio (uitgever van deze website) en Lukas enkele vragen hebben voor jou als boerenlezer. Antwoord op deze vragen kun je geven door te reageren onder dit bericht.
- Zou je willen investeren in een korte keten als je jouw producten in een Pantry bij jouw in de buurt zou kunnen afzetten? Waarom wel of juist niet?
- Wat zijn voor jou drempels om mee te doen aan een korte keten initiatief? En hoe zou Pantry jou al boer daarbij kunnen helpen?
- Hoe zie jij jouw rol bij de voedselvoorziening in de regio?
Over de Innovatie Coöperatie
Het netwerk van De Innovatie Coöperatie ondersteunt boeren en MKB-ers bij het ontwikkelen en realiseren van nieuwe ideeën. De Innovatie Coöperatie is het netwerk van vernieuwers in en rondom de landbouw in de Achterhoek en de Cleantech Regio. De Innovatie Coöperatie brengt vernieuwende ondernemers en hun samenwerkingspartners bij elkaar. Om elkaar te inspireren, voor nieuwe contacten en voor het realiseren van ideeën.
De Innovatie Coöperatie wordt in de Achterhoek en de Liemers financieel ondersteund door de provincie Gelderland. In de Cleantech Regio worden ze ondersteund vanuit de Cleantech Regio Deal.