Gelderland vraagt om extra geld creëren stikstofruimte via opkoop kalverhouderij
In 2020 stelde Gelderland voor de opkoopregeling 20 miljoen euro beschikbaar, maar dat geld is er nu bijna doorheen.
'Tot nu kochten we vier bedrijven aan met een totale stikstofruimte van 230.000 mol per jaar. Ter illustratie, het realiseren van 10.000 woningen staat gelijk aan ruim 3.000 mol per jaar. Er lopen nog gesprekken met een aantal andere ondernemers. De opbrengst van de regeling levert ruimte voor woningbouw op en kan een aanzienlijke bijdrage leveren aan het helpen van Gelderse PAS-melders', schrijft de provincie in een persbericht.
Ruimte voor boeren
Een deel van de stikstofruimte komt dus terug bij boeren, want een groot deel van de PAS-melders zijn veehouderijen. CDA-gedeputeerde Peter Drenth: „Gerichte aankoop van bedrijven met een stikstofvergunning biedt stikstofruimte voor vergunningverlening én ruimte voor boeren die willen blijven boeren. We steken ook juist veel geld in verduurzaming om zo de stikstofuitstoot te verminderen.”
Hoewel Gelderland met de Veluwe een groot natuurgebied heeft dat volgens Europese regels moet worden beschermd, moet er volgens het provinciebestuur wel ruimte blijven voor economische ontwikkeling in de landbouw. „Gelderland wil geen reservaat worden. Wij hebben een grote agrarische sector, waarin veel mensen werken, een groot landelijk gebied en veel natuur. En we willen in Gelderland een groene, gezonde en gewaardeerde landbouw. Dat hebben we nodig om ook een leefbaar landelijk gebied te houden waar mensen wonen, kinderen gewoon naar school kunnen en er voldoende werk is.”
Geld en vertrouwen
Drenth wil graag optrekken met 'Den Haag', maar verwacht daarbij wel middelen en vertrouwen, bijvoorbeeld voor de opkoopregeling kalverhouderij. „We willen graag door met onze regeling. Geef ons de middelen om dat te doen én het vertrouwen om dit op een goede manier uit te voeren. Belangrijk is om goed te luisteren naar wat ondernemers nodig hebben. En wij bewijzen dat deze regeling werkt.”
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ingrid Zweers
Bron: Provincie Gelderland