Geen vooruitgang in stikstofdossier
Agractie vraagt bestuurders werk te maken van 'draagvlak, vertrouwen en respect'
'Wij roepen de Tweede Kamer, de minister en het kabinet, de Provinciale Staten en het College van Gedeputeerde Staten op nu serieus werk te maken van draagvlak, vertrouwen en respect', schrijft het bestuur van Agractie. 'Lever nu eindelijk eens een goed fundament voor de stikstofaanpak.'
Emissiereductie belonen
Agractie, dat via lokale vertegenwoordigers in verschillende provincies meepraat via landbouwcollectieven, stelt een aantal eisen. 'Een onomstreden meetnetwerk, de legalisatie van PAS-melders en overige knelgevallen. En laten we ons met ons allen committeren aan de volgende uitgangspunten: onteigening is een no go, landbouwgrond blijft landbouwgrond, vergund is vergund, emissiereductie wordt beloond, alle strikstoftransacties en -reducties via een stikstofregistratiesysteem, temporiseer en neem meer de tijd wat essentieel voor draagvlak is, gebruik alle wettelijke mogelijkheden (zoals ADC-toets) en geen verdere ondermijning en vergroting van de crisis door aanwijzing nieuwe natuurdoelen en/of -gebieden.'
Deze eisen komen deels overeen met de voorwaarden die landbouwcollectieven in Gelderland en Friesland stellen om verder te praten met de provincies over de gebiedsgerichte stikstofaanpak. Agractie maakt onderdeel uit van die landbouwcollectieven. 'De sleutel voor samenwerking en draagvlak ligt nu bij u, bij uw Kamer, uw kabinet, uw College!', meldt het Agractie-bestuur in de open brief.
Klein protest
Agractie hield op woensdag 6 april een klein protest in Den Haag, voorafgaand aan het debat over het landbouwbeleid in hoofdlijnen. Minister Christianne van der Wal had even daarvoor een brief naar de Kamer gestuurd waarin ze haar stikstofbeleid op hoofdlijnen uit de doeken deed. Dat zorgde voor veel onrust, onder meer omdat onteigening niet langer wordt uitgesloten.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Agractie