Gelders Landbouw Collectief wil alleen onder voorwaarden doorpraten over stikstofbeleid
Het Landbouwcollectief in Gelderland bestaat uit LTO Noord, de Nederlandse Melkvee Vakbond (NMV), Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), de Nederlandse Vereniging Pluimveehouders (NVP), Gelders Agrarisch Jongeren Kontakt (GAJK), Agractie, FDF en Netwerk Grondig. 'Wanneer geen gehoor gegeven wordt aan onze oproep en de punten uit de brandbrief, zijn wij genoodzaakt onze deelname aan gebiedsprocessen te staken', schrijven de landbouwpartijen.
Onteigening onbespreekbaar
De voorwaarden zijn onder meer dat gedwongen opkoop en onteigening onbespreekbaar is, latente ruimte in vergunningen beschikbaar blijft, landbouwgrond zoveel mogelijk beschikbaar blijft voor de landbouw (geen tussenvariant, bestemming agrarisch of natuur) en er een goed functionerend stikstofregistratiesysteem komt dat stikstof transacties registreert en labelt naar afkomst.
Ook moet volgens het Landbouwcollectief perspectief voor ondernemers het uitgangspunt blijven en moeten de boeren gelijkwaardigheid worden behandeld aan gebiedstafels. 'Daarnaast vragen wij u als Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten van Gelderland dringend om zowel langs bestuurlijke als politieke weg, binnen IPO, Kabinet en Tweede Kamer te bewerkstelligen dat er beleid geformuleerd en vastgesteld wordt waarbij niet repressie centraal staat, maar een beloning op reductie waardoor er meer perspectief ontstaat en PAS-melders, interimmers en andere knelgevallen zo snel mogelijk een vergunning krijgen, dit moet topprioriteit krijgen op alle niveaus', schrijft het Landbouwcollectief in de brief.
KDW
Een andere wens is dat het Rijk en de Provincies afscheid nemen van de Kritische Depositie Waarde (KDW) als algemene norm. Gelderland zou daarvoor moeten lobbieën in Den Haag en bij andere provincies. Met de eisen volgens de Gelderse boeren het voorbeeld van het Fries landbouwcollectief, dat aan de provincie Friesland ongeveer dezelfde eisen stelde.
De belangenbehartigers hebben na de stikstofbrief van minister Christianne van der Wal op 1 april het gevoel overal de schuld van te krijgen als het aankomt op stikstof. 'Het steeds maar weer de veehouders als dé boosdoeners neerzetten en het maar blijven zwaaien met het opkoop- en onteigeningsmes: dat is niet de manier om met ons ondernemers en voedselmakers om te gaan. Ook het zonder enige onderbouwing maar blijven stellen dat de natuur op code rode staat en soorten aan het uitsterven zijn, ten gevolge van…..altijd maar weer de stikstof afkomstig uit de veehouderij. Dit is bezijden de waarheid en geeft de veehouderij totaal geen enkel perspectief.'
'Geen reservaat'
Gelderland heeft met de Veluwe het grootste natuurgebied van Nederland. Bestuurder Drenth gaf onlangs in een persbericht aan dat Gelderland 'geen reservaat mag worden' en dat er ruimte moet blijven voor ondernemingen en boeren ondanks de stikstofopgave. Hij reageerde daarmee op de stikstofbrief van Van der Wal.