Overijssel gaat grond kopen: groen licht voor fonds van 100 miljoen euro
De gronden die Overijssel aankoopt via het fonds kunnen voor allerlei doelen worden ingezet: als ruilgronden voor boeren die willen extensiveren bijvoorbeeld, natuurontwikkeling, de woningbouw, waterwingebieden of de energietransitie. „Het fonds is een instrument om te kunnen inspelen op de grote ruimtevraagstukken die op de provincie afkomen", zei gedeputeerde Eddy van Hijum (CDA) tijdens een commissiedebat over ruimte en water met Statenleden.
De bestuurder verdedigde zijn plan voor een grondfonds met verve. Het was dat de ChristenUnie misschien nog een motie wil indienen over hoe precies de gronden die de provincie aankoopt tijdelijk in te zetten voor de landbouw, anders was zijn plan als hamerstuk langs de Overijsselse Staten gegaan. Mocht Statenlid Renate van der Velde een motie daarover indienen - ze wist dat woensdag nog niet zeker - dan komt het AGF wel op de agenda van de Provinciale Staten, maar wordt er alleen over die motie gepraat.
Extensivering
CU'er Van der Velde hoopt dat de grond die via het grondfonds wordt aangekocht, kan worden gebruikt voor de extensivering van de landbouw. „Daarvoor moeten we als provincie het uitvoeringskader voor tijdelijk beheer wijzigen", stelde zij. „Anders kunnen we bijvoorbeeld geen langjarige pachtcontracten aangaan."
CDA'er Wim Duitman wilde van zijn partijgenoot weten of Overijssel alleen op vrijwillige basis grond gaat opkopen. Van Hijum kon zijn collega daarover gerust stellen. „We gaan alleen kopen als gronden daadwerkelijk beschikbaar komen op de markt. Op vrijwillige basis dus en tegen een marktconforme prijs."
Marktverstorend
Voordat Overijssel overgaat tot aanschaf van de gronden wordt er een toets gedaan over wat het de provincie uiteindelijk kan opleveren. Van Hijum gaf aan dat de provincie niet actief grondeigenaren gaat benaderen, omdat dat marktverstorend zou werken. Als een nutsbedrijf zoals waterwinbedrijf Vitens aangeeft dat het handig is om een bepaald stuk grond te kopen dat vrijkomt, neemt Overijssel dat mee in de overwegingen.
Jan Jonker (SGP) vroeg naar de marktverstorende effecten. Hij merkte ook op dat landbouwgrond al flink onder druk staat. „Hoe zorgen we ervoor dat we genoeg landbouwareaal behouden?", vroeg hij aan de gedeputeerde.
Van Hijum gaf aan dat een deel van de gekochte gronden terugkomt bij boeren die willen blijven en bijvoorbeeld willen extensiveren. Ook kan de provincie de gronden aanbieden als ruilgrond, als dat toevallig zo uitkomt. „Maar we zullen de grond in sommige gevallen ook voor andere doeleinden nodig hebben."