Weidevogellectoraat Van Hall Larenstein krijgt verlenging van vier jaar
Doorgaans duurt een lectoraat zes jaar, maar mede door subsidie van het ministerie van LNV en de provincie Friesland kan Van Hall Larenstein verder met het lectoraat. Zo wil de onderwijsinstelling onder meer beter communiceren over weidevogelbeheer, met moderne technieken een monitoringssysteem naar predatie opzetten en onderzoek doen naar het verdienmodel voor boeren in combinatie met weidevogelbeheer.
Werk nog niet af
Tijdens een speciale weidevogelsymposium op maandag 25 april deden lector Astrid Manhoudt en haar collega's de nieuwe plannen uit de doeken. Ook werd er teruggeblikt op de afgelopen jaren en verteld over de onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan. „Ons werk is nog niet af, dus ik ben heel blij dat we doorkunnen", sprak Manhoudt.
De Friese gedeputeerde Douwe Hoogland was aanwezig op de Dairy Campus aan de Boksumerdyk om de doorstart van het lectoraat kracht bij te zetten. „Ik hoor uit het veld veel goede verhalen, onder meer over het project 'Weidevogelman'", zei Hoogland. „We moeten zorgen dat we kennis ontsluiten En dat de onderzoeken goed aansluiten op de praktijk."
Het werd overigens niet duidelijk of de Weidevogelman, waarbij boeren in tekst tips krijgen over weidevogelbeheer, een vervolg krijgt. Momenteel is daar nog geen budget voor vrijgemaakt. Manhoudt: „Ik hoorde het de gedeputeerde ook zeggen, dus dat ga ik zeker nog een keer aankaarten bij de provincie."
Onderzoeken
Het lectoraat is overigens breder dan de Weidevogelman. In samenwerking met onder meer verschillende agrarische collectieven, beheerorganisaties, Louis Bolk Instituut, LTO Noord, Cumela, mbo's en middelbare scholen zijn er onderzoeksprojecten afgerond, opgestart of nog lopend op het gebied van weidevogels. Een aantal van de projecten die tijdens het symposium zijn besproken, worden op deze website binnenkort uitgelicht.