Past een aanvraag SDE wel het best bij uw situatie en uw portemonnee?
ISDE zorgt voor flinke concurrentie voor de SDE; kortere terugverdientijden! Ook voor kleine windmolens!
Agrarische bedrijven hebben vaak een jaarverbruik van meer dan 50.000 kWh in combinatie met een kleinverbruikersaansluiting tot maximaal 3 x 80 A. Wanneer dit soort bedrijven een keus maakt voor investeren in een PV-installatie voor eigen verbruik, o.b.v. salderen en bijhorende kleinverbruikersaansluiting, dan kan men de ISDE vooraf aanvragen. De ISDE zorgt voor een korting op de investering in de PV-installatie van € 0,125 per Wp-vermogen. Dit zorgt voor feitelijke kortingen van rond 20% op de investering en is daarmee een echte stimulerende factor geworden. En….het is altijd interessant om goed te kijken naar een mogelijke combinatie met een kleine windmolen.
Met deze installaties ben je niet / veel minder afhankelijk van de netcapaciteit van een Liander. Ook voor de PV- installatie moet je een sterkteberekening van het dak kunnen overleggen aan je verzekeraar. Je kunt er wél morgen mee beginnen en ook zomaar een jaar eerder zonne-energie produceren. De investering is een stuk kleiner en de financiering ervan legt een veel kleiner beslag op de totale bedrijfsfinanciering. De terugverdientijd is een stuk korter en de omloopsnelheid van de euro’ s daarmee een stuk hoger!.
Gangbare SDE-traject kost veel tijd!
De SDE kun je als ondernemer zelf aanvragen vanaf waarschijnlijk september ’23 of door een (gemachtigde) adviseur. Veelal zie je zonnepanelenleveranciers dit traject verzorgen. Voorwaarde is dat er voldoende m2 dak is dat sterk genoeg is en of er door de netbeheerder een positieve transportindicatie wordt afgegeven.
Komt de positieve SDE++- beschikking binnen, dan wordt vaak pas het traject van de echte vragen stellen, opgestart.
- Heeft Liander nog wel genoeg ruimte op het elektriciteitsnet?
- Welke grootverbruikersaansluiting heb ik nu nodig? Hoort daar nog een trafo bij? En ….wanneer kunnen die aangelegd worden?
- Hoeveel van mijn eigen verbruik kan ik afdekken?
- Aan wie kan ik de stroom het beste verkopen en waar kan ik geld beuren voor mijn GVO’s?
- En uiteraard… hoe groot wordt de totale investering en het rendement?
- ….. En welke financieringsruimte wil en kan ik hiervoor gebruiken?
Al die antwoorden komen dan pas in de loop van 2024 en de beslissing valt dan ook pas daar en dan zijn we al weer een jaar verder!
Tijdig de beide alternatieven afwegen!
Tijdig beide opties tegen elkaar afwegen maakt het mogelijk om in juni de juiste beslissing te nemen of je wel of niet de SDE++ gaat aanvragen vanaf september ‘23.
Of de SDE-aanvraag kansrijk is, kunnen we al snel toetsen door niet alleen de ruimte te beoordelen op het net van Liander, maar zeker ook de indicatie van de extra aansluitingskosten voor de grootverbruikersaansluiting. Daar treden, afhankelijk van uw geografische positie, hele grote verschillen op tot meer dan € 25.000,- .
De vierkante meters dak geven een goede indicatie voor de hoeveelheid panelen en daarmee het totaalvermogen van de installatie en de daarbij benodigde aansluiting in- of exclusief eigen trafo.
Met een dan reële inschatting van de totaal( veel grotere) investering en de verwachte SDE-opbrengsten is ook vooraf een reële inschatting te maken van het rendement van de meestal drie- tot vijfmaal grotere PV-installatie.
Niet wachten tot september !
Zorg ervoor dat je als ondernemer de beide opties op tijd in beeld hebt. Dan kun je vanaf juni ook rustig een weloverwogen aanvraag SDE++ doen, als het de meest interessante- en passende optie blijkt te zijn. Als de aanvraag door een derde wordt gedaan, zorg er dan voor dat de SDE-beschikking wel op uw naam en locatie komt te staan.
Mocht blijken dat de SDE voor u niet de meest passende optie is, dan wordt er ook geen aanvraag ingediend die ten laste gaat van het landelijk budget, waardoor collega-ondernemers achter het net vissen.
Benut de daarvoor beschikbare tijd tot aan komende september!