Zoogkoeienhouders Lemele hebben volgens rechter geen last van vernattingsplan
De veehouders houden vol dat de vernattingsmaatregelen zorgen voor een verhoging van het waterpeil in de Beneden Regge. De verhoging zorgt vervolgens voor een hogere grondwaterstand en meer kwel op de aangrenzende landbouwgronden waar de koeienhouders boeren. „Tachtig dagen per jaar staan wij straks onder water", zei een van hen in december bij de Raad van State.
Kamsalamander
De provincie Overijssel en het waterschap hebben de Raad van State ervan overtuigd dat het waterpeil van de Beneden Regge niet wordt verhoogd. De maatregelen waar het om gaat hebben te maken met vernatting van deelgbied Eerderhooilanden. In dit gebied wordt meer water vastgehouden en er komt meer kwelwater. Maar die veranderingen hebben geen invloed op het peil van de Beneden Regge. Integendeel, het water wordt juist in Eerderhooilanden vastgehouden, zegt het waterschap. Hiermee verbetert het leefgebied van de beschermde kamsalamander en kleine en grote modderkruiper en wordt het hoogveen hersteld.
Een van de veehouders maakt zich er druk over dat hij mogelijk een milieudelict gaat plegen. Hij blijft erbij dat meststoffen in zijn grond door een hogere grondwaterstand kunnen uitspoelen naar de Eerderhooilanden. „Ik wil niet verantwoordelijk worden gehouden voor mestvervuiling van een Natura 2000-gebied", zei hij.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Susan Rexwinkel