De heilzame werking van vezelhennep (video)
Gehakselde vezelhennep ruikt scherp en fris. En het zorgt voor optimale penswerking, beter nog dan wanneer stro of graszaadhooi wordt gebruikt als ‘pensprik’. Vezelhennep heeft een gouden toekomst, als het aan Hendrik Jan Evers van veevoerbedrijf Gelre IJsselstreek ligt. Samen met loonbedrijf Van Amstel uit Lith en Johan Frencken van Maisbaal.nl organiseerde hij een oogst- en balenwikkeldemonstratie rond het eeuwenoude oer-Hollandse, maar vergeten gewas.
Nederwiet
In vroeger dagen werden de taaie vezels van de stengels gebruikt voor de textielfabricage. En de familie van vezelhennep wordt sinds mensenheugenis gebruikt als geestverruimend middel. Maar nederwiet kun je er niet van maken, bezweren de organisatoren van de oogstdemonstratie. Je hebt meerdere hectares nodig om van vezelhennep een ‘succesvolle joint’ te maken. Burgers denken daar anders over, want menigeen heeft geprobeerd henneppluimen mee naar huis te nemen, getuige de sporen in het demonstratieperceel aan de Lengelse weg in Zeddam. Tevergeefs zullen ze de henneppluimen te drogen hangen, want de zogenaamde THC-waarde in het product is veel te laag.
Vergelijkend onderzoek
Melkveehouder Henrie Kloosterboer uit Voorst bij Zutphen teelt al enkele jaren vezelhennep voor zijn eigen melkvee. Hij is niet van plan om het gewas te verkopen voor vezelverwerking, ook niet als de prijs stijgt. „Ik bespaar op de voeraankoop als ik vezelhennep voer. Zo maak ik mijn land per hectare productiever. Het is een heel gemakkelijke teelt, zowel op zand als klei. En als ik stop met de vezelhennep als structuurbron in het rantsoen, dan daalt de melkproductie zienderogen.” Hendrik Jan Evers van Gelre IJsselstreek is ook overtuigd van de heilzame werking van gehakselde vezelhennep in het melkveerantsoen. Vergelijkend wetenschappelijk onderzoek is hij niet van plan te laten uitvoeren. Hij is ervan overtuigd dat het gewas in de praktijk zal aanslaan, als er een oplossing wordt gevonden voor de hoge kosten bij het oogsten