Zorgen over aanhoudende droogte nemen toe
Waterschappen en Rijkswaterstaat houden de situatie nauwlettend in de gaten en nemen maatregelen waar nodig. Zo wordt in veel gebieden extra water vastgehouden en worden waterpeilen verhoogd, meldt de landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) van het Watermanagementcentrum Nederland in de update van de Droogtemonitor. In het zuiden van het land zijn enkele onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater van kracht.
In maart is geen neerslag van betekenis gevallen. April had de normale hoeveelheid neerslag, alleen viel deze in de eerste tien dagen van de maand. Sindsdien is nauwelijks neerslag gevallen. Ook de komende weken wordt weinig neerslag verwacht. Weerplaza voorziet warmere dagen dan normaal tot eind mei. Het kan wel wat wisselvalliger worden, maar signalen voor echt kletsnat weer zijn er niet. De kaarten voor begin juni lijken vooralsnog duidelijk droger dan normaal te worden, aldus Weerplaza.
Neerslagtekort
Het neerslagtekort ligt nu al op een niveau dat in deze periode minder dan eens in de twintig jaar voorkomt. Het tekort zit op het niveau van het recordjaar 1976 (zie kaartje hieronder). Dat zorgt er voor dat de bovengrond droog is, met name in het zuiden van het land. De grondwaterstanden dalen, vooral op de hoge zandgronden.
Tekst gaat verder onder het kaartje
In de land- en tuinbouw is volgens de LCW nog geen sprake van acuut watertekort, maar er zijn wel zorgen over hoe de droogte zich de komende weken ontwikkelt. Wel zijn boeren waar het kan aan het beregenen. Ook al loopt de kostprijs hiervan met de huidige dieselprijzen flink op.
Tekst gaat verder onder de tweets
Uitdagend voorjaar
Het is een uitdagend voorjaar voor de akkerbouw. In de uien is op verschillende percelen overgezaaid, met name als gevolg van korstvorming. De overgezaaide uien hebben vocht nodig om op te komen. „Deze boeren zijn dan ook volop aan het beregenen”, aldus Jaap Jonker van De Groot en Slot. „Op een aantal percelen kiemen de uien nog niet of staan er te weinig planten.” Voor de onkruidbestrijding is een goed gezond gewas nodig, maar dat is op heel veel plekken (nog) niet aan de orde. „De opkomst is heel wisselend, we zien ook veel tweewassigheid. De droogte helpt dan ook niet mee.” Maar ook de uien die goed aan de groei zijn, kunnen wel een buitje gebruiken.
Tekst gaat verder onder de tweets
De aardappelen staan (zeker in het noorden) over het geheel nog niet boven, waardoor de verdamping minimaal is. Maar het gewas begint het groeiseizoen al wel met een tekort aan neerslag, zegt directeur Gerard Backx van HZPC. „Dat geeft wel wat zorg naar de directe toekomst toe.” In Nederland geldt voor bepaalde gebieden een verbod op het gebruik van oppervlaktewater bij de teelt van consumptie- en zetmeelaardappelen. Voor pootaardappelen geldt een landelijk verbod. Beregenen van pootgoed mag alleen met grondwater. „In de praktijk betekent dit dat alleen in de Noordoostpolder pootgoed wordt beregend.”
In het vocht gezaaid
De droogte lijkt in de cichoreiteelt nog niet voor veel problemen te zorgen. Ondanks dat de omstandigheden voor een goede veldopkomst niet optimaal zijn geweest, wordt er maar sporadisch overgezaaid. Zo is de opkomst op zand- of lichte zavelgrond, waar in het vocht gezaaid kon worden meestal voldoende. Op zwaardere zavel- of kleigronden liggen vaak nog veel zaden droog in de grond. De afgelopen jaren hebben geleerd dat droog liggende cichoreizaden weken na het zaaien nog in staat zijn om te kiemen. Wel is hier voor neerslag nodig. Gezien het er niet naar uit gaat zien dat dat de komende tijd komt, zijn boeren, waar dat kan, nu volop aan het beregenen.
Tekst gaat verder onder de tweet
Waterschappen en Rijkswaterstaat nemen maatregelen om water vast te houden. Het peil van het IJsselmeer en Markermeer wordt gestuurd op NAP -0,15 m in plaats van NAP-0,20 m. Hiermee is de zoetwatervoorraad met circa 100 miljoen m3 water vergroot, meldt de LCW. Vanwege het broedseizoen en de verwachting voor de Rijnaanvoer, wordt verdere peilopzet van het IJsselmeer en het Markermeer nu niet overwogen.