Wierdense boeren richten agrarische TBO op voor beheer natuurgronden
‘Als we niets doen is straks nog maar een kwart van de boeren hier over’
Hun eisen richting politiek staan in een speciaal opgesteld manifest ‘Toekomst voor boeren in Wierden’. Dat manifest werd donderdagmorgen op boerderij de Paswever van de familie de Wilde in Enter aan Overijssels gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher van Landbouw en Natuur overhandigd.
De boeren rond het Twentse Natura 2000-gebied het Wierdense Veld kampen, naast de bekende problematiek zoals stikstof ook met plannen voor vergroting van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug Twents Reggedal. En er is nog een specifiek probleem; waterbedrijf Vitens pompt jaarlijks grote hoeveelheden drinkwater op in het gebied terwijl het natuurgebied zelf juist vernat moet worden.
Collectief
Die drinkwaterwinningen leveren de omliggende landbouw flinke droogteschade op. Twee van de initiatiefnemers voor manifest en coöperatie, Gerrit van der Kolk en Gerrit Lammers, hebben in drie jaar elk bijna een ton aan schade moeten incasseren op hun agrarische bedrijven. Van der Kolk; „Dat geld gaan we zeker krijgen, maar het besef is er ook; we moeten het hier als landbouw anders en vooral samen gaan doen. Het was duidelijk dat het vertrouwen van de Wierdense boeren in de politiek afgelopen jaren helemaal verdwenen was. Maar doe je niets dan blijft straks misschien nog maar een kwart van de boeren over. Gelukkig bleken we hier in Wierden in staat om een Landbouw Collectief op te richten.”
Oplossing
Samen met LTO Noord West Twente, Boerentrots Wierden, AJK Noordwest Twente, de gemeente Wierden en Stimuland werd een uitgebreid manifest opgesteld met punten als ‘Boerengrond moet zoveel mogelijk in boerenhand blijven’, ‘Gronden rond natuurgebieden moeten door boeren beheerd worden tegen eens reële jaarlijkse vergoeding van 1500 euro per hectare’ en ‘Er mogen geen extra belemmeringen komen voor boeren die niet deelnemen want deelname moet vrijwillig zijn.’ Bovendien moet alles op feiten en op meten gebaseerd worden en niet op emoties. „Want boeren zijn de oplossing in plaats van het probleem.”
Martin Immink, voorzitter van LTO Noord West Twente was duidelijk richting de Gedeputeerde; „Kunnen wij als boerencollectief een gelijkwaardige positie krijgen met de bekende TBO’s (Terrein Beherende Organisaties, red) als het om natuurgrond en beheer gaat? Passen de regels wel bij verdienmodellen die wij als boeren nodig hebben? En is er ruimte om te experimenteren met zoiets?”
Ten Bolscher hield bij de eerste vraag de boot nog af; „Een positie voor u vergelijkbaar met de TBO’s is vooral een zaak van de minister.” Dat was voor Stimuland-directeur Ingrid Jansen later aanleiding om voor te stellen Tweede Kamerleden naar het gebied te halen en hen deze situatie voor te leggen.
Twentse landschap
De nood is in ieder geval hoog, zo maakte ook de gastheer, melkveehouder Bert de Wilde duidelijk. „We doen er hier alles aan. Fiets- en wandelpaden over het land zonder dat we daar een cent voor krijgen, we hebben een boerderijwinkel en verkopen streekproducten, Vitens pompt het water hier onder ons weg, landbouwgrond is hier afgewaardeerd. We doen zoveel voor nop want we kunnen niet overal een kassa neerzetten. We zijn al blij als we 75 procent van de kosten vergoed krijgen.”
Zoon Rudi, nu nog studerende aan de HAS in Dronten, lid van het Agrarisch Jongeren Kontakt Noord-West Twente maar vooral ook de beoogde opvolger, wil heel graag aan de slag maar vraagt de politiek dan wel om een manier om zijn brood te kunnen verdienen. „De schaalvergroting vroeger was noodzaak maar ik wil die kant helemaal niet op. Honderd koeien zoals nu is genoeg al is deze stal voor 120 gebouwd. Maar geef me dan ook andere mogelijkheden om geld te verdienen. Ik hoorde net op de radio een spotje waarin toeristen opgeroepen worden om naar Twente te komen. Het zijn de boeren die voor dat mooie Twentse landschap hebben gezorgd.”
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Lauk Bouhuijzen