Gelderland steunt blijvers: miljoenen voor innovatieve staltechnieken nabij Natura 2000
Volgens landbouwgedeputeerde Peter Drenth is de landbouw van groot belang voor Gelderland, ook in de buurt van beschermde natuurgebieden. „We investeren in een land- en tuinbouw, waarbij agrarische bedrijven op een duurzame manier produceren en daar een goed belegde boterham mee verdienen", zegt de CDA-bestuurder. „Wij zien toekomst voor de boer die op een duurzame manier dieren houdt.”
Twee varianten
De subsidieregeling ‘Innovatie en modernisering stikstof’ bestaat uit twee varianten, schrijft de provincie op de eigen website. Subsidie voor innovatie is voor samenwerkingsverbanden in de agrarische sector die werken aan nieuwe technieken om stikstofuitstoot bij de bron te verminderen. Subsidie voor modernisering is voor individuele veehouders om verouderde stalsystemen te vernieuwen. Om in aanmerking te komen voor één van deze subsidies moet de bestaande stikstofbelasting van de veehouderij op een Natura 2000-gebied boven een bepaalde drempel zijn.
Drenth: „We hebben een grote stikstofopgave. We willen in Gelderland kunnen wonen, werken, leven en recreëren. Om dat te kunnen blijven doen moet de uitstoot en neerslag van stikstof omlaag om de natuur weer sterker te maken. Dat doen we samen met de sectoren. Dat betekent ook toekomstperspectief bieden voor ondernemers die willen verduurzamen.”
De subsidieregeling staat open tot 31 december 2023 of eerder als de bedragen op zijn die de provincie ervoor reserveert. Voor modernisering is in totaal 15 miljoen euro aan subsidie beschikbaar: 7,5 miljoen euro voor de Veluwe, en voor de Achterhoek en het gebied Rijntakken (het Rivierengebied) ieder 3,75 miljoen euro.
Kalveren en andere sectoren
Voor innovatie is in totaal 11,5 miljoen euro aan subsidie beschikbaar: 6,5 miljoen euro voor de vleeskalversector en 5 miljoen euro voor andere diersectoren. De subsidie is voor zowel de ontwikkel-, de meet- als de exploitatiefase, meldt de provincie. „We willen initiatieven ondersteunen die werken aan nieuwe technieken. Hiermee verlagen we de drempel voor toekomstige ondernemers om die technieken te gebruiken.”
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Provincie Gelderland